Ne is álmodjunk erősebb forintról

Az eddiginél magasabb növekedést várnak idén a magyar gazdaságtól az Erste Bank elemzői, az euró/forint keresztárfolyam viszont beragadhat a 320-330 forintos sávba.
Lovas-Romváry András, 2018. szeptember 11. kedd, 14:27
Fotó: Shutterstock

Felfelé módosították a magyar gazdaság idei növekedésére adott előrejelzésüket az Erste Bank elemzői. A bank szakértői az eddigi 4 százalék helyett most már azt várják, hogy idén 4,3 százalékkal bővülhet a magyar GDP. A jó növekedési számok a lakossági fogyasztás felpörgésének a beruházásoknak lesz köszönhető. A növekvő belső fogyasztás várhatóan az import növekedéséhez vezet, ami negatívumot jelent.

Az infláció (ezt a legutóbbi adatok is alátámasztják) elérte a jegybank által kitűzött 3 százalékos értéket a nyáron - emlékeztetnek - s várhatóan jövőre tartósan is ezen a szinten, vagy szint felett maradhat 2019-ben. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank várhatóan nem változtat majd "galamb" hozzáállásán.

A forint az év első felében és a nyáron drasztikusan gyengült az euróhoz képest, s júliusban soha nem látott szintre süllyedt jegyzése. Ebben szerepet játszott a feltörekvő piaci kockázati prémiumok megugrása, a nagy jegybankok monetáris politikájának normalizálódása is. Eközben viszont az MNB nem hagyott fel az ultra -laza monetáris politikával, s ez ahhoz vezetett, hogy a forint volatilisebbé vált régiós társainál. Az Erste szerint nem is várható, hogy az MNB korábban kezdjen el szigorítani, minthogy az Európai Központi Bank saját szigorítási ciklusát megkezdené.

A magas külkereskedelmi mérleg és folyó fizetési mérleg többlet segített egyelőre abban, hogy a többi feltörekvő piacokon tapasztalt megrázkódtatásoknak túl nagy negatív hatásai legyenek. Azonban érdemes emlékezni arra, hogy a kereskedelmi mérleg többlete lefelé tartó trendbe került. A jó fizetési mérleg pozíció ellenére az, hogy az MNB egyelőre fenntartja laza hozzáállását azt eredményezi, hogy nem nagyon kell számítani jelentős forint felértékelődésre a jövőben.

A bank szakértői azt várják, hogy a forint euróval szembeni árfolyama a jövőben az új, 320-330 forint közötti sávban stabilizálódhat.

A fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csakazigazat, 2018.09.12 08:12

A forint mindig is xar volt a külföldi valutákhoz képest ! És az is fog maradni mindig is ! De aki az Euró magyarországi bevezetésén gondolkodik, az tájékozódjon előtte arról, hogy a fizetését vagy a nyugdíját mennyiért váltanák át és abból mit tudna megvenni és , hogy megérné e az Euró bevezetése így Magyarországon ! ? A szocializmusban a környező országok közül is csak a Lengyel Z?otynál volt jobb. Xar ez így is úgy is ! Kelet-Közép Európa-Közép Balkán ! Ez a pozíciója Magyarországnak és ezt nem én mondom, ezt így hallottam többször is ! Akkor meg mit várunk, jobb lenne Svájc mellett, de Attila vezérünk hamar elfáradt !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.09.11 14:51

Hogy is várhatnánk erősebb forintot, ha kormányunk és jegybankunk folyamatosan gyengíti?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html