Mocsárba ragadhat a forint

Tovább gyengült a magyar fizetőeszköz szerdán: az euró jegyzése 328,6 forint körül tetőzött a délelőtti órákban, míg kora délutánra már 328 alá korrigált. Elemzők szerint az árfolyam alakulására a kitartó bizonytalanság nyomja rá a bélyegét. Annyi bizonyos: a feltörekvő piaci - elsősorban török és argentin - turbulenciának még korántsem látszik a vége, miközben a dollárhozamok emelkedése folytatódik.
K. Kiss Gergely, 2018. szeptember 5. szerda, 15:18
Fotó: Shutterstock

A forint gyengülését most is főként a feltörekvő piaci devizákkal szembeni általános befektetői pesszimizmus okozza, amely nem tűnik egyhamar elillanó problémának. Törökországban a pénzügyi feszültségek várhatóan még sokáig ki fognak tartani és Argentínában is sokára stabilizálódhat a helyzet - ezek árnyéka folyamatosan ott lebeg majd a forint felett - vélekedett lapunknak Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője.

Ami a forintot a régiós devizákkal párhuzamba állítva még inkább sebezhetővé teszi, az az alacsony kamattartalom, amely az MNB továbbra is ultralaza monetáris politikájának köszönhető. (Összehasonlításképp: a forintárfolyam az elmúlt egy hónapban a 2,5 százalékkal csökkent a dollárral szemben, míg a zloty és a korona mindössze körülbelül 1 százalékot. Eközben a török líra 32 százalékot szánkázott lefelé). Csehországban például már megkezdődött a monetáris szigorítás, míg Lengyelország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a befektetők mind gyakrabban fejlett piacként tekintenek rá.

Fontos a spekulánsok lépése

Nyeste szerint a forint jövőbeni sorsa attól is függ, hogy a devizaspekulánsok meddig fogják hazánkat (és a régiót) a teljes feltörekvő-piaci országcsoporttal egy kalap alá venni. Nálunk ugyanis nem állnak fent azok a veszélyes pénzügyi fundamentumok - így a finanszírozhatatlan rövid lejáratú devizaadósság, és a folyó fizetési mérleg magas hiánya - amelyek a török és az argentin zűrzavar alapvető okai közé tartoznak. Hazánkban és a régiós országokban ugyanis a nettó külső adósságot teljesen fedezik a devizatartalékok és a fizetési mérlegekkel sincsenek problémák. Bár a feltörekvőkkel kapcsolatos aggodalom hosszú hónapok óta tart, a befektetői gondolkodás még nem jutott el odáig, hogy az országcsoporton belül élesebb különbséget tegyen - magyarázta a szakember.

Némileg árnyalta e képet az ING Bank egyik név nélküli nyilatkozó devizakereskedője, aki szerint a differenciálás valamilyen szinten már fennáll (elég csak a forintgyengülés szintjét a lírazuhanással összehasonlítani.) A forint intenzívebb büntetése inkább azzal függ össze, hogy a piac kockázatosnak látja az MNB "kézivezérelt" és túlzottan laza monetáris politikáját.

Szintén a forint ellen hat, hogy a dollár tovább erősödik és a dollárhozamok is folyamatosan emelkednek. E mozgásokat pedig nem a rövidtávú várakozások alakítják - a szakértők szerint a piac már beárazta a Fed szeptemberre tervezett újabb 25 bázispontos kamatemelését - hanem 2019 utáni növekedési kilátások. E téren a piac még derűlátó, de nincs kizárva, hogy a hangulat megváltozik.

Ez még messze van az MNB ingerküszöbétől

A Magyar Nemzeti Bank a forintárfolyamot főképp az inflációs előrejelzésekre vonatkozóan veszi figyelembe, márpedig a fogyasztói-árindex nem haladta meg tartósan a jegybank 3 százalékos központi célszintjét és nem ért a felső, 4 százalékos határ közelébe, amely az MNB tűrési sávja - magyarázta Nyeste Orsolya. A infláció gyorsulását egy tartósan 330 forint feletti euróárfolyam kényszeríthetné ki.

Amíg ez nem következik be, a jegybank nagy valószínűséggel nem fogja a szigorítást fontolgatni - így a legvalószínűbb forgatókönyv szerint nem hogy szeptemberben, hanem az elkövetkező egy évben sem fognak kamatot emelni. A helyzet ugyanakkor ingatag, így az elemző szerint nem érdemes jóslásokba bocsátkozni.

Hasonlóan vélekedik az ING Bank szakembere is, aki szerint a feltörekvő piaci nehézségek tartósnak ígérkeznek, ám ezt ellensúlyozhatja, hogy a helyzet Amerikában is széljárás szerűen változhat. Amennyiben a világgazdaságban recessziós félelmek ütik fel a fejüket, az a dollárgyengülés irányába hatna, amely pedig fékezné a "problémás" országok devizáinak árfolyamesését.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.09.05 23:29

@laci_52: "Nemzeti kormány nemzeti bankja"

Ja, legalábbis ezt írták az újságba, így aztán ezt olvastad az újságba. Móricka... Igazi nemzeti felcsuti boxos tolvajunk van egy komplett cigánymaffiával hatalmon, ha neked ez a "nemzeti", hülyenyugger...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2018.09.05 22:50

@laci_52: "Nemzeti kormány nemzeti bankja hogy tehet ilyet immár évek óta? "

"Nemzeti kormany"... hagyjuk mar... meg meg kereszteny is, nem? :DDD

Amugy egyszeru a keplet: a forint gyengulesen az MNB papiron keres, vagyis "nyereseges" ezt a nyereseget pedig szepen kitoljak alapitvanyokba ahol addig szorakoznak vele, mig elvesziti kozpenz jelleget. Magyarul ellopjak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.09.05 22:19

@Suzywong: Amint a cikk is megemlíti, az MNB vastagon benne van a forint mélyrepülésében. Nemzeti kormány nemzeti bankja hogy tehet ilyet immár évek óta? Szándékosan gyengíti saját nemzeti valutáját! Az eurónak mindmáig 300 forint alatt kellene lennie, ha jegybankunk tenne valamit ezért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.09.05 19:26

az, hogy a többi régiós ország devizája is gyengül sajnos nem igaz.

megnéztem az xe.com-on a grafikonokat az előbb, és gyengülő tendencia egyedül a forint esetén figyelhető meg.

sőt az elmúlt 12 hónapban mind a cseh korona, mind a zloty, mind a román lei, mind a horvát kuna és a szerb dínár is erősödött az euróhoz képest, csak a forint gyengült, méghozzá brutális 9,5% os mértékben.

ez el is vitte a magyar gdp növekedést, euróban számolva 5% al kisebb ma a magyar gazdaság, mint egy éve volt, azaz igencsak szakadunk lefele a szép forintban számolt növekedés ellenére.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html