Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A forintárfolyam 411,936 volt az euróval szemben a nap kezdésekor, majd a hajnali órákban 409,955-ig is erősödni tudott.

Ez leginkább még a Magyar Nemzeti Bank múlt heti bejelentésének köszönhető, amelyben az MNB Monetáris Tanácsa 950 bázisponttal, 25 százalékra emelte a kamatfolyosó felső szélét, az egynapos fedezett hitel kamatát, az eddigi 15,0 százalékról. Az 1 hetes fedezett hiteleszközét pedig felfüggesztette a jegybank. Valamint azt is, hogy október 14-től egynapos (T/N) FX-swapeszközt és egynapos (O/N) betéti gyorstendert hirdetnek meg napi rendszerességgel az eddigieknél magasabb kamatszinteken. Ezzel a múlt heti mélypontok halmozásától ellépett a forint.

Hétfőn viszont délelőtt 11-ig az árfolyam kitört az euróval szemben: 413,39 volt a leggyengébb szint, majd innen még 411,5-412 közötti sávig kapaszkodott vissza a forint, innen pedig 11:00-ig 412,8 fölé gyengült újra a Stooq.com adatai szerint.

Maga az euró is erősebb napot fogott: a dollárhoz képest minimálisan, 0,02 százalékot erősödött. Ezzel még mindig a 1-es váltás alatt, 0,984-es szinten áll. Az Európai Unió esetében a fő meghatározó tényező az, hogy Németország végül tényleg beleegyezik egy újabb EU-s kötvénykibocsátásba, valamint hogy miként alakul az Európai Bizottság egyeztetése egy gázársapka bevezetéséről

A dollárral szemben is erősen ingadozott a forint, 11:05-re pedig már az árfolyam a 420,32-es szintig is gyengült, de 419,56-on állt.

A régiós valuták közül a cseh korona leszakította 0,15 százalékkal a forintot, a lengyel zlotyra viszont 0,17 százalékkal zárkózott. Utóbbi valuta esetében az fontos, hogy az EU-s jogállamisági vita miatt Varsó egyelőre nem számolhat az uniós források gyors lehívásával. Az egyeztetések kimenetele a forinthoz hasonló spekulációs célponttá teheti a zlotyt.

A román lejhez képest a forint 0,8 százalékot erősödött, míg a török líra ellentétes pályán 0,12 százalékkal hagyta le a forintot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!