A magyar forint kedden rekordalacsony szintre esett az euróval szemben, az új történelmi mélypont 371,998 lett, amit délután 3 körül ért el a hazai fizetőeszköz. Utána enyhe erősödéssel 370 körüli szintre erősödött a kurzus kedd délután fél 5-kor. Viszont a naponbelüli tekintélyes zuhanás más piacokon is turbulenciákat okozott.

A magyar kötvényhozamok több mint 20 bázisponttal emelkedtek a többek között a forint gyengülése által kiváltott eladási nyomás közepette - mondta egy kereskedő a Reutersnek, hozzátéve, hogy a hosszabb hozamok emelkedése a rövid lejáratú hozamok múlt heti megugrását követte, amikor a Magyar Nemzeti Bank 70 bázisponttal 2,5 százalékra emelte egyhetes betéti kamatát.

"A rövid kötvényhozamok már a múlt héten feljebb kerültek... és úgy tűnik, hogy a piac türelme elfogyott, elkezdték eladni a magyar kötvényeket" - mondta egy budapesti kötvénykereskedő a hírügynökségnek, hozzátéve, hogy nem pánikszerű eladásról van szó. Ez utóbbi tehát azt jelenti, hogy elkezdték beárazni a magyar gazdaság teljesítményét, valamint a forint gyengébb periódusát és a további (várható) kamatemeléseket.

A 10 éves 2033/A kötvényt 4,55-4,6 százalékos hozammal, mintegy 25 bázisponttal magasabban adták el. A 2024/C 3 éves kötvény hozama 20 bázisponttal emelkedett. Az Államadósságkezelő Központ oldala szerint az irányadó hozamok mintegy 27-30 bázisponttal emelkedtek a hároméves lejáratú kuponok esetében.

Régiós szinten is nagy leértékelődés

Az erős dollár és a közép-európai járványhelyzet romlása miatti aggodalom gyengítette a régió valutáit az elmúlt napokban. Azonban a forint még a régiós devizákat is alulteljesítette, mivel a magas kormányzati kiadásokkal (13. havi nyugdíj, családosok szja-visszatérítése és a Budapest Airport esetleges megvásárlása) miatti aggodalmak, továbbá a magyar jegybank csütörtöki betéti kamatdöntése előtti bizonytalanság fokozta a feszültséget a piacon.

"Az egész kelet-közép-európai régióra továbbra is nyomást gyakorol a dollár erősödése" - mondta egy budapesti devizakereskedő, aki viszont azt is kiemelte, hogy "a forintot a többinél erősebben érte a csapás. A kissé bizonytalan kamatemelési ciklus nem segít, ahogy a választások előtti magas állami kiadások sem".

A magyar jegybank a múlt csütörtöki heti tenderén 70 bázisponttal 2,5 százalékra emelte az egyhetes betéti kamatlábat, miután 30 bázispontos irányadó alapkamat-emelést hajtott végre, és ígéretet tett arra, hogy a szigorítást addig folytatja, amíg szükséges. A jegybank hetente csütörtökönként határozza meg az egyhetes betéti rendelkezésre állás kamatát.

A lengyel zloty is csökkent az előző ülésszakban elért nyereség után, miután Mateusz Morawieczki miniszterelnök fogadkozott, hogy a kormány mindent megtesz a zloty erősödése érdekében.

A zloty 0,2 százalékkal gyengült, és 4,7192-es kurzusra esett az euróval szemben, ami még mindig a 12 éves mélypontja közelében van. A cseh korona 0,1 százalékkal gyengült csak az euróhoz képest.

Eközben a lengyel 10 éves kötvényhozam mintegy 8 bázisponttal 3,457 százalékra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!