Az euró, a dollár és a svájci frank jegyzése egyaránt kissé csökkent kedd reggelre az előző estihez képest:

 

  • az euró jegyzése 338,17 forintról 338,05 forintra,
  • a dolláré 311,59-ről 311,43 forintra,
  • a svájci franké pedig 318,69 forintról 318,04-re.
Az MNB Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülését kedden tartják, kettőkör publikálják a döntést, majd délután 3 órakor az indoklást. Mivel az infláció 4,9 százalékon áll a legutolsó adatok szerint, a jegybank ígéretet tett arra, hogy minden rendelkezésre álló eszközt bevet az infláció elleni harcban és elkezdte kiszívni azt a likviditást a (pénzügyi) rendszerből, amelyet az elmúlt években pumpált bele a kamatok nulla közeli szinten tartása érdekében. Az így végrehajtott szigorítás a monetáris kondíciókon a múlt hónapban nagyjából két negyed százalékpontnyi kamatemelésnek felelt meg. A jegybanknak még van mozgástere anélkül, hogy hozzányúlna hivatalos kamatához, amely jelenleg 0,9 százalékon áll, 30 bázisponttal a bankközi kamatok felett.

 

Február 12-én újabb történelmi mélypontra esett a forint árfolyama: akkor átlépte a 339-es szintet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Majd egy nappal később már 340,371-es kurzusra gyengült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!