Megpecsételődhet a forint sorsa - feltűntek a jelek

Egy év múlva 348-as euró-forint árfolyamot jósolnak a Societé Generale elemzői, akik pénteken tették közzé legfrissebb anyagukat Magyarországról. A francia bank szakértői szerint egy általános negatív hangulat mellett az MNB további lazítása sújthatja a forintot - írja a portfolio.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. október 19. szombat, 11:12
Fotó: Getty Images

Az MNB Monetáris Tanácsa a következő hónapokban még lazább politikát alkalmazhat, decemberben például bejelenthetik a jelenlegi kötvényvásárlási program kiterjesztését. Az igazán nagy dobások viszont csak 2020-ban lehetnek, az egynapos betéti kamatot visszavághatják mínusz 0,15 százalékra, illetve a hosszú ideje 0,9 százalékos alapkamat kismértékű csökkentésére is van lehetőség - idézi a portál.

A fenti jegybanki lépések a forint gyengülésével járhatnak, de a SocGen szerint az MNB számára kényelmes a jelenlegi gyenge árfolyam, mivel ez automatikusan védelmet jelent a külső lassulás hatásai ellen. Az árfolyam csak nagyon mérsékelten gyűrűzik be az inflációba, ezért az elemzés szerint az MNB tűréshatára még messze van, jóval 340 felett.

A Socgen szerint 2020 második felére 348-ig gyengülhet a forint az euróval szemben, ezt a lassuló magyar és nemzetközi növekedésre, valamint a romló kockázati megítélésre alapozzák. A bank szerint a jövő év közepére az amerikai gazdaság is recesszióba csúszhat, ez pedig az egész világra negatív hatással lenne. Emellett a jegybank további lazító lépései is a gyengülés irányába hatnak.

A fenti előrejelzés kockázataként azt emelik ki, hogy ha a külső környezet mégis javulna, akkor a forint stagnálhat, vagy kismértékben erősödhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.10.21 12:32

Fityisz a forintnak:
Tegnap óta megint több értékű euro van a pénztárcámban mint forint.
És egyre többen leszünk így, beintve az országnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.10.21 11:55

@Mekelekke: Az a 10% nem elég, amit az elmúlt 1 hónapban kaptak???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.10.21 11:43

Az elmúlt években akkorát emelkedtek a városi bérek, hogy a forint árfolyamát kb 370 forintig kell lerontani, ha a kormány azt akarja, hogy a Magyarországon dolgoztató külföldi multik számára ne kerüljön többe egy magyarországi rabszolga, mint néhány évvel ezelőtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html