Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB Monetáris Tanácsa a következő hónapokban még lazább politikát alkalmazhat, decemberben például bejelenthetik a jelenlegi kötvényvásárlási program kiterjesztését. Az igazán nagy dobások viszont csak 2020-ban lehetnek, az egynapos betéti kamatot visszavághatják mínusz 0,15 százalékra, illetve a hosszú ideje 0,9 százalékos alapkamat kismértékű csökkentésére is van lehetőség - idézi a portál.

A fenti jegybanki lépések a forint gyengülésével járhatnak, de a SocGen szerint az MNB számára kényelmes a jelenlegi gyenge árfolyam, mivel ez automatikusan védelmet jelent a külső lassulás hatásai ellen. Az árfolyam csak nagyon mérsékelten gyűrűzik be az inflációba, ezért az elemzés szerint az MNB tűréshatára még messze van, jóval 340 felett.

A Socgen szerint 2020 második felére 348-ig gyengülhet a forint az euróval szemben, ezt a lassuló magyar és nemzetközi növekedésre, valamint a romló kockázati megítélésre alapozzák. A bank szerint a jövő év közepére az amerikai gazdaság is recesszióba csúszhat, ez pedig az egész világra negatív hatással lenne. Emellett a jegybank további lazító lépései is a gyengülés irányába hatnak.

A fenti előrejelzés kockázataként azt emelik ki, hogy ha a külső környezet mégis javulna, akkor a forint stagnálhat, vagy kismértékben erősödhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!