Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A svájci frank és a skandináv valuták a legsérülékenyebb fizetőeszközök köré kerülnek, ha eszkalálódok az USA és Kína között kezdődött kereskedelmi háború - idézte a Bloomberg a Danske Bank A/S elemzőinek előrejelzését. Ez a jóslat azért lehet meglepő, mert nem is olyan régen, az eurózóna pénzügyi válsága idején a pénzüket mentő befektetők - bízva értékállóságukban - még ezekbe a valutákba mentették a vagyonukat.

A nagy hármas vesszőfutása

A frank mellett a dán és a svéd korona lehetnek a két gazdasági óriás gigászi kereskedelmi háborújának sebesültjei, mivel viszonylag kicsi, nyílt gazdaságok valutái. A kellemetlen fejleményeket ugyan az északi országok esetén enyhítheti, hogy viszonylag gyenge kapcsolatokat építettek ki a Kínával, azaz kevéssé kitettek az ázsiai ország esetleges problémáinak, ám a negatív hatások erősebbek a pozitívaknál.

Dánia esetén súlyosbítja a helyzetet, hogy az ország mélyen érintett a világ hajózási szállítási iparában, amelyet a kereskedelmi huzavona értelemszerűen a padlóra küldhet - derült ki Jens Naervig Pedersen, a Danske szakértője szavaiból. Az elemző felhívja a figyelmet arra, hogy svájci gazdaság viszonylag szoros kapcsolatban van a kínaival, ami sérülékenyebbé teszi északi társainál.

Rossz hír a magyaroknak

Az előrejelzésbe sajnos bekerült a forint is, mégpedig nem pozitív előjellel. A Danske szakértői szerint a feltörekvő piacok valutái közül a magyar fizetőeszköz látszik különösen sérülékenynek a kereskedelmi háborúban. A bank elemzői korábban is kiemelték a forint gyengeségét, amelyet részben arra vezetnek vissza, hogy a magyar gazdaság erősen függ a némettől, amely a csatározások frontvonalába kerülhet.

A magyar valutára két irányból nehezedhet nyomás: a gyengébb euró/dollár árfolyam felől, illetve abból a fenyegetésből fakadóan, miszerint az USA különadót vethet ki bizonyos német termékekre. Ennek súlyos hatása lenne a magyar feldolgozóiparra. Bár a hosszabb távú gazdasági ciklikus hatások kedveznek a forintnak, a következő hónapok nehéz időszaknak ígérkeznek.

A Danske előrejelzése szerint egyébként a kereskedelmi világháború - talán meglepő módon - az amerikai dollárt veszélyezteti a legkevésbé. Ennek hátterében részben az előbbiek ellentéte van: az amerikai gazdaság nagy és viszonylag zárt. A másik ok, hogy árfolyama kevéssé mozog együtt a fémek árupiaci jegyzéseivel, amelyek a kínai kereslet visszaesése miatt várhatóan csökkenni fognak.

A fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!