Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn megdőlt a több mint másfél éves rekord az euró/forint árfolyamában. A 370-es lélektani határ még délelőtt elesett, jelenleg 370,228 az új csúcs, eddig gyengült a magyar fizetőeszköz az uniós közös devizával szemben. A dollár ellenében szintén történelmi mélyponton járt a forint, 329,291 az új csúcs. 

Gyengülhet még tovább is a forint a következő napokban a szakértők szerint, a technikai elemzések ezt mutatják. "370-nél húzódik a következő lélektani szint, míg Fibonacci alapján 373,15-nél adódhat potenciális ellenállás a későbbiekben. A negatív divergencia továbbra is fennáll az RSI-indikátor és az árfolyam között, de a feltörekvő piaci devizákon erőteljes a nyomás" - mondják az Equilor szakértői, akik szerint a Magyar Nemzeti Bank csütörtöki tenderén újabb kamatemelésre lehet szükség.

A dollár-forint árfolyamában még intenzívebb az emelkedés, pénteken már áttörte az árfolyam a technikai elemzők által kritikusnak tartott 161,8 százalékos Fibo-szintet, a következő elérhető tartomány 330-332 között húzódik. Az RSI-indikátor ismét a túlvett tartományban, de ez önmagában kevés a fordulathoz - vélekednek az Equilornál. 

Alacsony az átoltottság, ezért esik a forint

A múlt heti 30 bázispontos alapkamat emelés, valamint az egyhetes jegybanki betét kamatának 70 bázispontos emelése csak átmeneti stabilizálódást okozott a forint piacán - mondja Kiss Péter, az Amundi befektetési igazgatója. A pénteken megjelent hírek, miszerint Ausztriában e héttől lezárások lesznek, valamint hogy Németországban sem zárták ki egy esetleges lezárás újbóli elrendelését, kockázatkerülési hullámot indítottak be, és ennek az egyik legnagyobb vesztese a magyar forint volt.

Ennek oka, hogy mind az osztrák, mind a német oltottsági szint magasabb mint a magyar, ehhez képest a magasabb osztrák esetszámok mellett a halálozás, a kórházban ápoltak, valamint a lélegeztetőgépen lévők száma Magyarországon magasabb, így a piaci szereplők megítélése szerint itt sem kerülhető el a lezárás.

Ráadásul minél később kerül sor a lezárás bevezetésére, annál nehezebb visszaszorítani a járványt, és annál nagyobb a gazdasági kár. A ciklikus részvények is nagymértékű esést szenvedtek el pénteken, és ez a kitárazás, ha külföldi szereplők részéről történt, szintén negatívan hathatott a forintra (jellemzően a részvénypiaci befektetéseket nem fedezik a befektetők). Ez a közvetlen kiváltó ok a pénteki gyengülés mögött.

Nem elég szigorú az MNB

A forint gyengülése azonban a szeptemberi kamatdöntő ülés óta kezdődött, amikor a jegybank 15 bázispontra csökkentette a kamatemelések ütemét. Azóta a régiós jegybankok nagyobb ütemet diktálnak és hamarosan lekörözik az MNB-t, a dollár tovább erősödött, és nem született megállapodás az EU-s újjáépítési alapos pénzekről sem. Ráadásul egyre inkább előtérbe kerül a költségvetés helyzete, mivel a jövő évi választások előtti fél évben brutális mértékű időarányos hiányra kell felkészülni, ami szintén nem forinterősítő hatású.

A monetáris politika legújabb intézkedései közül az egyhetes betét kamatának az alapkamat fölé való emelése pedig a piaci elemzők véleménye szerint egyértelműen a forint gyengülésére való reakció, amivel a jegybank gyakorlatilag elárulta az egyik érzékeny pontját (annak ellenére hogy a jegybanknak nincs deklarált árfolyamcélja). Ebben a formában viszont a piac elkezdheti „tesztelni” a jegybankot, hogy meddig engedi gyengülni a forintot az egyhetes betét kamatának újbóli emelése nélkül, így a csütörtöki betéti tender kiemelt fontosságú lehet a héten.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is kevesli a piac az MNB eddigi kamatemeléseit. Az MNB kamatemelési stratégiáját sem tudta megemészteni a piac, túl bonyolult lehet a befektetők számára, hogy más az alapkamat és az egyhetes betétek kamata. "A befektetőket ez nem hatotta meg, nem tudott a forint elszakadni a globális trendektől" - magyarázza Virovácz.

Velünk maradhat a 370-es euró

A forint sorsában rövid távon nem várható fordulat, a következő két hétben 370 körül maradhat az euró ára. Decemberben viszont trendszerűen gyengülni szokott a dollár, ami a feltörekvő piaci eszközök számára jó hír, erősödhetnek. Ha az MNB folytatja a kamatemelést, és át tudja adni a piacnak az ezzel kapcsolatos üzeneteket, emellett a globális környezet javul, akkor az év végére az euró/forint árfolyam akár 360 forintig is erősödhet, de ezek az erősítő hatások csak december második felében várhatók - mondja Virovácz. 

Ha csütörtökön emel a jegybank a betéti kamaton, az is erősítheti a forintot legalább egy kis időre. "A jelenleginél magasabb kamatszint mindenképpen segíthet átmenetileg, tartósabb fordulatra a forint árfolyamában azonban a fenti fundamentális tényezőkben bekövetkező változás esetén lehet csak számítani" - mondja Kiss Péter. 

A MNB nem kommunikál arról, beavatkozik-e

A hétfői 370 fölötti árfolyamszint nem sokáig maradt fenn, még délelőtt visszafordult a forint, és átmenetileg újra 369 alá került a keresztárfolyam. Ennek a szakértők szerint lehetett az oka akár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) intervenciója is, de erre kisebb az esély. A Napi.hu megkérdezte az MNB-t, hogy történt-e beavatkozás az árfolyamba, de nem kapott választ. (A jegybank jellemzően nem közli, ha interveniál.)

Valószínűbb, hogy a piaci szereplők szálltak ki 370 fölött a pozícióikból, és realizálták a profitot. Erre utal az is, hogy délután már ismét 369,5 forint fölött járt az euró ára. A következő napokban várható még hasonló árfolyammozgás, de ha háromszor sikerül áttörnie a keresztárfolyamnak a 370-es szint környékén lévő ellenállást, akkor a tapasztalatok szerint tovább gyengül a forint, és nem tér már vissza a 370-es tartományba. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!