Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piaci várakozásoknak megfelelően döntött a jegybank monetáris tanácsa a keddi kamatdöntő ülésen. Az alapkamat maradt 0,9 százalékon, csak az egynapos betét kamata emelkedett mínusz 0,15 százalékról mínusz 0,05 százalékosra. A változás közzétételét követően meggyengült a forint, de perceken belül korrigált az árfolyam és ismét 316 forint alá került az euró ára.

Az MNB kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján azonban elhangzottak azonban lejtőre küldték a magyar fizetőeszközt. A nemzetközi devizapiacokon volt olyan ügylet, amikor 319 forintnál is többet adtak egy euróért. A dollárral szemben 282,49-ig emelkedett a keresztárfolyam.

Hosszabb távon marad a jelenlegi szint - írja az Equilor elemzésében. A forint árfolyama tavaly szeptember óta folyamatosan erősödő pályán mozog az euróval szemben. A 330-as szint közeléből egészen 313 alá süllyedt az árfolyam, majd a nemzetközi befektetői hangulat romlásával párhuzamosan egy éles korrekció indult. A brókercég várakozása szerint a következő hónapokban is sávosan mozoghat a jegyzés, egy viszonylag széles tartományon belül, a 310-325-ös szintek között. Nagyobb, trendszerű elmozdulásnak jelenleg kicsi az esélye.

"Ennél lazább hangvételű szigorítást nehéz lett volna elképzelni. Kiderült, hogy az infláció cél fölé emelkedése egyelőre mégsem okoz akkora fejfájást a jegybanknak, mint amennyire az az év eleji kommunikációból kitűnhetett" - mondta a Napi.hu-nak Forián-Szabó Gergely, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. Az egészen rövid kamatszint 10 bázispontos emelésének közvetlenül nincs érdemi hatása az inflációra, a jegybanki lépések elsősorban az árfolyam terelésén keresztül befolyásolhatják a hazai árakat.

Miután a piac egy óvatos kamatemelési ciklus elindítására számított, az MNB elnöke viszont határozottan egyszeri lépésről beszélt, ezért a forint érthető módon gyengült. A beárazott helyzethez képest tehát a mai bejelentések hatására - az árfolyam gyengülésén és a piaci kamatok csökkenésén keresztül - lazultak a monetáris kondíciók - tette hozzá az Amundi szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!