A tegnap délutáni 248 forintos eurószintről induló erősödés elsősorban az amerikai kötvények hozamcsökkenésével magyarázható, a minél nagyobb kamatkülönbözetre hajtó befektetők ugyanis újra vásárlásokba kezdtek a régió piacain. Ennek eredményeként a forint mellett valamennyi régiós valuta és a török líra is izmosodott az euróhoz képest - mondta Misik Sándor, a Hamilton Rt. szakértője. A dollár is izmosodott, bár a drágulás elsősorban technikai jellegű változás: a már említett hozamcsökkenés ugyanis nem indokolja. Az amerikai fizetőeszköz kurzusa 184,60 forint körül mozog. A várakozások szerint a dollár az év hátralévő részében is gyenge marad, szakértők szerint az év végéig az euró-dollár árfolyam az 1,3360-as szintig mehet el, ami 245 forintos euró mellett 180, a jelenleginél gyengébb, 250 forintos eurókurzus esetén 184 forint körüli dollárárfolyamot jelentene. Kolba Miklós, az ING üzletkötője szerint egyébként a jövő hét izgalmasnak ígérkezik: a befektetők a monetáris tanács kamatdöntésére való várakozás élénkülést hozhat a piacon. A kérdés, hogy mennyivel csökkentik az alapkamatot. Misik szerint a jegybanknak most lehetősége nyílik arra, hogy egy kamatvágással komolyabban gyengítse a forintot. A kamatcsökkentést az inflációs adatok lehetővé teszik, ám óvatosnak kell lenni, nehogy egy túlzott vágás a tervezettnél meredekebb lejtőre küldje a forintot. A svájci jegybank tegnap a várakozásoknak megfelelően érintetlenül hagyta az alapkamatot, ami kedvező hír a svájci frankban eladósodottaknak, mert a deviza így nem erősödött az euróhoz és a forinthoz képest. Egy svájci frankért 158,50 forintot adnak a bankközi piacon - tette hozzá Misik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!