Erősödött a forint kedden, az óvatossá váló nemzetközi hangulatban valószínűleg a magyar kormány és az IMF közötti tárgyalások megkezdődése adott támaszt a magyar devizának, és a lengyel zloty iránt is jelentős kereslet volt érzékelhető.

Az euró árfolyama 286 forintig süllyedt, majd kissé korrigált, délután négy óra után pedig már ismét 286 forint körül váltották az eurót. Ugyanekkor a dollárért 234,50, a svájci frankért pedig 238,80 forintot kértek a devizapiacon.

A kedvező hazai hírek mellett külföldről elbizonytalanító jelzéseket kaptak a befektetők. Ben Bernanke, az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke kongresszusi meghallgatásán romló gazdasági kilátásokról, gyenge munkaerőpiaci helyzetről beszélt, illetve arról, hogy a Fed készen áll további lépéseket tenni a fellendülés megtámogatása érdekében.

Ennek hatására az euró jelentősen gyengült a dollárral szemben, ami a forint árfolyamában is éreztette hatását. Az eurót 1,2230 dollárért váltották délután a piacon.

Kicsit előreszaladt a piac, de a nagy örömködésnek csúnya vége lehet Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank trédere szerint, aki egy limitált korrekció keretében 287 forint fölé várja visszatérni az euró árfolyamát. Amennyiben az euró/dollár 1,22 alá süllyed, akkor tovább is gyengülhet a forint, azonban a kereskedő ezzel együtt sem számít a közeljövőben 290 forint fölötti eurójegyzésre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!