Történelmi csúcs közelébe ugrott a svájci frank az euróval szemben a pénteki kereskedésben, ami azt jelentette, hogy a déli órákban az euró/svájci frank 1,2570-ről hirtelen 1,2460-ig zuhant, délután fél öt körül pedig 1,2410 körül járt. Az chf/huf 211-ről 216,51-ig ugrott fel késő délutánra.

Egy euróval szemben a forint délután fél öt körülre 269-ig gyengült, 1,4164 dolláros euróárfolyam mellett. A dollárt 189,80 forinton jegyezték.

A forint a déli órákban - részben a brutális svájci frank erősödés következtében - a főbb devizákkal szemben jelentős gyengülésnek indult. Ez a pénteki események fényében több okra is visszavezethető, ám a drasztikus mozgást egyetlen hírre nem lehetett visszavezetni. Devizapiaci kereskedők az okok között egyrészt az eurózónás periféria országokkal kapcsolatos híreket, különösen a görög adósságátütemezés kapcsán az ECB és az uniós döntéshozók között növekvő feszültséget említették.

A forint gyengülésében viszont emellett szerepet játszott a Nemzetgazdasági Minisztérium is: a hét végére két olyan hír került napvilágra, ami elbizonytalanította a befektetőket. Az egyik egy, a Bloombergnek adott minisztériumi válasz volt, amelyben a tárca elismerte, hogy a nyugdíjpénztári vagyon átvezetése nélkül 7 százalék körül lenne az idei hiány, a másik pedig az NGM és a Bankszövetség közötti - a devizahitelesek megmentését érintő csomaggal kapcsolatos - megállapodásról szóló hírek voltak.

A régiós devizák között a forint feltűnően alulteljesítő volt - mondta Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci üzletkötője. Szerinte ez azt mutatja, hogy a befektetők szemében Magyarország a legsérülékenyebb a régióban.

Az euróval szemben pénteken a forint 0,7, a lengyel zloty és a román lej 0,2, a cseh korona pedig 0,4 százalékkal gyengült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!