BUX
36940

Forint: egy nehéz nap krónikája

Meglehetősen izgalmasan alakult a forint napja, az eurót jegyzeték 266 forinton, de 269 felett is.

Csernátony Csaba, 2006. április 6. csütörtök, 16:20

A délelőtt az euró átszakította a 268 forintos szintet, majd nem sokkal tizenegy óra előtt elérte a 269,25 forintot, amely kétéves mélypontot jelent a bankközi devizapiacon. Innen gyorsan visszapattant az árfolyam, egészen 268,30-ig. A piaci szereplők először jegybanki intervencióra gyanakodtak, de ez a feltevés később hamisnak bizonyult: a piacon működő szoftver tréfálta meg a résztvevőket azzal, hogy időnként képes önálló életre kelni. Traderek délelőtt elmondták, a jegyzés egyre inkább kóstolgatja a 270-es szintet, s egyre nagyobb az esély arra, hogy még a héten meg is történik a teszt. Amennyiben 270 forintnál gyengébb lenne az árfolyam, "új távlatok nyílnának a piacon". A piacon egyébként negatív a hangulat, ehhez a három izlandi bank leminősítése, a valamint a régióra általános jellemző gyengülés.

A délután folyamán továbbra maradt az óriási forgalom, s izgalomban sem volt hiány. Mint Kolba Miklós, az ING kereskedője közölte: 268,50-es szinten kezdte a délutánt, ezt követte egy korrekciós szakasz, amely 267,80-ig vitte az eurókurzust. Majd iszonyatos mennyiségben kezdték a piacra borítani az eurót a befektetők, ennek eredményeként 266 közelében találta magát az euró. Egyes vélemények szerint Jean-Claude Trichet kommentje állhatott a háttérben. Az Európai Központi Bank (ECB) első embere ugyanis közölte, bár a piacok biztosra veszik a májusi kamatemelést, ám a jegybank kormányzótanácsa ezzel nem ért egyet. Elemzők szerint ez arra utal, hogy az ECB elhalasztja a szigorítást. Később a forint ismét gyengült, délután 4 óra körül 267 körül ingadozott az euró árfolyama.

Kolba hozzátette valósággal "lebombázták az eurót", ezt közvetlenül okozhatták vállalati eladások, éppúgy, mint egy külföldi nagybank stop-megbízása. A szakember jelezte, mindkét irányban nagyon ideges a piac, vagyis bármerre könnyedén elindul az árfolyam. Úgy látja, a 265-266 forint egy kedvező euróvételi szint lehet.

A dollár jegyzése is jókora utat járt be, az euróhoz mért árfolyama 1,2320-ról 1,2220 alá szaladt, a forint esetében pedig a 217,50 és 218,50 közötti sávban táncolt.