Alapvetően az MNB-sztori hatására, kisebb részben a vártnál kedvezőbb magyarországi GDP-adat hatására erősödött szerda délelőtt a magyar deviza - mondta el Földi Balázs, a Commerzbank treasury vezetője. A délelőtti rally specifikus magyar jelenség volt, a forint a zlotyt is felülteljesítette, és az elmúlt napokhoz képest erősebb szintet ért el a lengyel devizával szemben.

Délután aztán a dollár euróval szembeni komolyabb erősödése a forintot és a többi régiós devizát is gyengítette. Ezek után az euró egységéért valamivel több, mint 290 forintot kértek délután négy órát követően a devizapiacon; a dolllárt 222, a svájci frankot pedig 240,65 forinton jegyezték, míg az euró 1,3080 dollárt ért.

A következő napokban a kereskedő szerint 290 forint körül alakulhat az euró árfolyama, elsősorban a nemzetközi hangulat függvényében. Amennyiben Görögország kapcsán kedvezőtlen fejleményekről érkezne jelentés, úgy az euró 295 forintig drágulhat; a pozitív hírek hatására pedig 290 forint alá mehet az európai közös pénz árfolyama. Magyarországgal kapcsolatos információk hatására is elmozdulhatnak az árfolyamok, nyilvánvalóan egy, az IMF/EU-csomagot és az erre vonatkozó tárgyalásokat illető esetleges előrelépés ugyancsak segíthetne erőt szerezni a forintnak, így az euró árfolyama akár 280 forint körüli szintekre is süllyedhet a trader szerint.

A referenciahozamok masszívan, 14-46 bázisponttal csökkentek az állampapírok másodlagos piacán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!