BUX
37350

Forint: gyengülés reggelire - Mi lesz a kamadöntés után?

A forint gyengüléssel kezdte a mai napot: az euró jegyzése 262,60/70 forintról hirtelen 263,25/30 forintos szintre ugrott, majd korrigált a magyar pénz - számolt be a bankközi piac nyitás utáni eseményeiről Kolba Miklós. Az ING tradere közölte: egy kötés húzta fel az euró árfolyamát.

NAPI Online, 2006. március 20. hétfő, 10:00

Ezt követően azonban megjelentek az euróeladók, így a kurzus 262,20 forintra csúszott vissza, vagyis a forint visszaerősödött. A nap további részében minden az MNB-től függ - mondta a szakértő, aki szerint ha a magyar jegybankárok nem emelik a kamatot, akkor forintgyengülés várható.

A elemzők szerint azonban a monetáris tanács nem fogja emelni a kamtot. A Reuters legutóbbi felmérése is erre utalt, s az MTI-Eco által megkérdezett londoni bankházak (UBS, Deutsche Bank, BNP Paribas, HSBC, Dresdner Kleinwort Wasserstein, JP Morgan) sem számítanak szigorításra. Pedig némelyikük az elmúlt napok devizapiaci eladási nyomása közepette akár azonnali és jelentős kamatemelést sem zárt ki.

A Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW), a Dresdner bankcsoport londoni befektetési részlege a forint visszaerősödése után kiadott külön hétvégi elemzésében azt írta: ismét a ház által régóta fenntartott azon forgatókönyv tűnik igazoltnak, amely szerint az MNB az áprilisi választásokig nem nyúl a kamatszinthez. A forint gyors visszaerősödése mellett a teljes kosárra számított infláció további csökkenése, valamint a keresleti oldali inflációs nyomás nyilvánvaló hiánya is amellett szól, hogy a jegybank "ez idő szerint" eltekint a kamatemeléstől, áll a DrKW hétvégi előrejelzésében. A Dresdner-elemzők hozzáteszik ugyanakkor, hogy továbbra is úgy tartják: a következő hónapokban jelentős monetáris szigorítás válhat szükségessé. Az elmúlt időszak árfolyam-kilengéseit okozhatták ugyan globális tényezők, mint például a kockázatvállalási hajlam átmeneti csökkentése, a befektetői reakció mértéke azonban felfedte azt is, hogy a forint a térség többi valutájához képest mennyire sebezhető, áll a DrKW elemzésében. A Dresdner londoni elemzői szerint a folytatódó kockázatok közé tartozik, hogy nincs meg a politikai akarat a költségvetési hiány lefaragására, és ez a helyzet az áprilisi választások után is jó eséllyel fennmarad, bárki győzzön is. A rossz alapmutatók jelentős kockázati prémiumot tesznek szükségessé, ez azonban az euróövezeti és az amerikai kamatemelések miatt jelenleg éppen csökken, ami önmagában indokolja, hogy az MNB a következő hónapokban kamatemelést vegyen fontolóra. Mindemellett ha további kiábrándító költségvetési adatok látnak napvilágot, és/vagy az új kormány nem áll elő az euró bevezetéséhez szükséges meggyőző tervvel, az a Standard & Poor's és a Moody's nemzetközi hitelminősítőket - amelyek negatív kilátást tartanak érvényben a magyar szuverén adóskockázati osztályzatra - a besorolás rontására késztetheti. Ez a forgatókönyv még tovább növeli a kényszerű és jelentős kamatemelés kockázatát egy esetleges jelentős forinteladási hullám kivédésére, áll a DrKW londoni előrejelzésében. A Dresdner szerint ebben a környezetben az e havi MNB-üléstől "sok-sok éles megfogalmazás" várható, de a kamatemelést valószínűleg későbbre halasztják. Ha azonban ennek ideje eljön, az MNB valószínűleg jelentős emelés mellett dönt majd, ami azt jelenti, hogy a DrKW idei év végi, 6,75 százalékról szóló kamatszint-jóslatára is "felfelé mutató kockázatok hatnak", fogalmaznak a londoni Dresdner-elemzők.

A JP Morgan hétvégi térségi elemzése szerint a jelentős ikerdeficit - a ház az év végére 8,9 százalékos folyómérleg-, és 7,5 százalékos költségvetési hiányt jósol -, valamint a kedvező, az év közepére valószínűleg 1,3 százalékos mélypontig süllyedő infláció egyensúlyi hatásaként az MNB az idén valószínűleg egyáltalán nem módosít alapkamatán. A cég alapeseti forgatókönyve szerint az MNB-kamat 2007 végére emelkedne 6,50 százalékra, de a hétvégi előrejelzés szerint mégis valószínűvé válna egy idei kamatemelés, ha a forint tartósan 265-270 közé gyengülne az euróval szemben.