BUX

Forint: jól jártak a svájcifrank-hitelesek

A délután némileg gyengült a forint. A svájci frank még nagyobbat esett, így azok jártak jól, akik ebben a devizában adósodtak el.

NAPI Online, 2006. április 20. csütörtök, 17:19

A reggeli piacnyitás után az euró jegyzése 264,80 forintig gyengült, elsősorban a régiós, ezen belül a zloty erősödése miatt. Később a forint elszakadt térségi társától, délután négy óra előtt 266 forinz körül jegyezték az eurót - mondta Misik Sándor. A Hamilton Tőzsdeügynökség szakértője hozzáfűzte: egyre több helyről hallani, hogy megváltozott a forint, illetve a magyar gazdaság megítélése: ha a választások után nem indulnak meg a reformok, akkor könnyen valutaválság elé nézhet az ország. Misik szerint nagyjából fél éven belül dőlhet el, hogy lesz-e forintkrízis. E pesszimista szcenáriónak ugyanakkor ellentmondanak az állampapírpiacon és a budapesti börzén látható mozgások. A dollár szűk sávban mozgott az euróval szemben, így a bankközin 215,70 forintot adtak a zöldhasúért.

A szakértő kiemelte a svájci frank gyengülését az euróval szemben, amelynek következtében a tegnap 170 forintról 168,80-ra változott a kurzus. Ehhez persze szükség volt arra, hogy a svájci frank nagyobb mértékben gyengüljön az eruóval szemben, mint a forint. Ez azoknak jön jól, akik svájci frankban vannak eladósodva.