BUX
36940

Forint: már az MNB-elnök szavai sem hatnak

Az elmúlt napokhoz hasonlóan ismét eseménytelenül telt a forint napja, a hazai fizetőeszköz kismértékben erősödött.

Csernátony Csaba, 2005. január 26. szerda, 16:56

Misik Sándor, a Hamilton szakértője a közölte: a szerdai kereskedési napon némileg erősödött a magyar fizetőeszköz, az eurókurzus fél öt tájban 245,50 körül ingadozott, szemben a reggeli 246-os szinttel.
Szinén "halott" piacról számolt be Kolba Miklós, az ING tradere, aki a héten már nem is vár élénkülést. Hozzátette: Járai Zsigmond mai nyilatkozata a jelek szerint senkit sem érdekelt a piacon, hiszen a jegybankelnök korábbi véleményét ismételte meg.

A vártnál kedvezőbb német IFO-index nyomán az euró erősödött a dollárral szemben, így a kurzus ismét áttörte a 1,3-es határt. A közös európai deviza árfolyamváltozása és a magyar fizetőeszköz erősödése nyomán a zöldhasú kurzusa 188 forint alá is benézett.

Miskin szerint megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen kamat riasztaná el a forintba invesztálókat, a piaci álláspontok szerint ez a határ valahol 8-8,5 százaléknál húzódik meg, addig azonban vonzó instrumentum marad a hazai fizetőeszköz. Ezt jelzi az is, hogy a mai államkötvény-aukción a befektetők háromszorosan túljegyezték a papírokat.

A Hamilton szakértője szerint a jövő héten várható valami mozgás: elsősorban a G7-ülés fejleményei, illetve egy esetleges Fed-kamatdöntés nyomán kialakuló árfolyammozgások alakíthatják a magyar fizetőeszköz kurzusát.