Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Heves erősödés után nagyot is gyengült a forint a hét folyamán, ez a jelenség azonban nem szokatlan az utóbbi időben. Februárban kétszer is volt rá példa hogy jelentős erősödés után az euróhoz képest 10 forintos gyengülés következett, ugyanakkor az árfolyam mégis egyre kedvezőbb, hónapról hónapra kevesebb forintot kell adni az euróért.

Heti kilengés

A hét elején 380 környékén volt az eurónkénti forintárfolyam, majd szerda délelőttig a 377-380 közti sávban ingadozott. Szerdán délelőtt aztán igen gyors erősödés indult, vagyis egyre olcsóbb lett az euró: este már csak 372-t kellett adni érte, ami tíz hónapja a legerősebb forintértéket jelenti. Csütörtökön megfordult az irány, a forint gyengülésbe váltott, és a folyamat pénteken is folytatódott: az árfolyam visszatért 378-379 közé tért vissza. 

A rövidtávú heves mozgások nem zavarják a tavaly októberi fordulat óta tartó, december óta immár teljesen stabilnak tűnő erősödő trendet, sőt ilyenkor ezek természetes jelenségek. A piacon ugyanis sok spekulatív pozíció is van: sokan gyengülésre játszva shortolják a forintot, mivel úgy gondolják, hogy a 2018-tól tavaly októberig tartó gyengülő trend újra visszatér. Azonban amikor látják, hogy számításuk nem jön be, és veszteségüket limitálják, gyorsan zárják a pozíciókat, azaz visszaveszik a forintot, nem foglalkozva azzal, hogy esetleg ők maguk hajtják fel az árfolyamot.

Trendszerű erősödés

Ha ezek a zárások megtörténtek, és inkább a ténylegesen váltani akaró szereplők maradnak a piacon (exportőrök, importőrök stb.) akkor az árfolyam hamar visszatérhet a nagy mozgás előtti szintre, miután ők nem kapkodnak, sokszor napokig is várnak, míg egy adott árfolyamon teljesül a megbízásuk.

A forint kereslete azonban összességében immár hónapok óta meghaladja a kínálatát, ezt jelzi a trendszerűen erősödő árfolyam. Ennek több oka lehet, de talán a legfontosabbak az egyre alacsonyabb gázár, ami által a hazai gázimport költsége lassan visszatér a sokéves átlag közelébe, így nem terheli meg a kereskedelmi mérleget. A másik lényeges tényező a Magyar Nemzeti Bank szigorú, az inflációt minden eszközzel megfékezni szándékozó monetáris politikája, ami kedvező a forint szempontjából, mivel a magas kamatok még sok eurótulajdonost is a forintban való befektetésre ösztönöznek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!