Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év elején stabilan visszakerült az euró árfolyama 400 forint alá, ezzel úgy tűnt, hogy a hazai deviza túljutott legnehezebb időszakán. Azóta egy szűk sávban oldalazott, miután egy újabb, igen komoly ellenállás került az útjába, nagyjából 390-395-ös értékeknél, és még a hét elején sem látszott, mikor jöhet ebből elmozdulás.

Gyors áttörés

Az előző két nap aztán hirtelen máris megindult a folyamat: nagy erővel áttörte a hazai fizetőeszköz az ellenállászónát, majd a 390-es kulcsszintet, és tovább erősödött. A technikai elemzés szabályai szerint ezzel szinte minden akadály elhárult az elől, hogy további, akár nagymértékű erősödés következhessen, hisz azokon a szinteken járunk, ahol utoljára májusban, az összeomlásszerű gyengülés időszakában.

Az euró árfolyama a forinthoz képest, egy év
Az euró árfolyama a forinthoz képest, egy év
Kép: stooq.com

Gazdasági alapok

Az erősödés fundamentumai is adottak most, sok minden változott a tavalyi összeomlás óta. Ami a külső körülményeket illeti: a magyar fizetési mérleget felborító magas energiaárak, mindenek előtt a gáz európai meghatározó tőzsdei ára tartósan visszatért a háború előtti szintekre, emellett csökkent is a hazai fogyasztás a takarékosságnak és részben az enyhe télnek köszönhetően. A gáz mellett olajimportunk is mérséklődik a benzin ársapkájának kivezetése után, ami megint csak kedvező a fizetési mérleg szempontjából, végül az exportvárakozások is erősödtek.

Döntő szerepet kap mindemellett az Európai Unióval történt megegyezés: az ország hozzájut az uniós forrásokhoz, emellett igénybe veheti a kedvező uniós hiteleket, így az állam kamatterhei is mérséklődhetnek a korábbi várakozásokhoz képest. Ez egyrészt segíti a költségvetés kiegyensúlyozását, és miután az ország makrogazdasági egyensúlya sokat javul, immár egyre nagyobb mértékben érvényesülhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorú monetáris politikájának hatása is.

Jegybanki hatás

A jegybank tavaly az alapkamatot 13 százalékra emelte, az effektív jegybanki eszköz kamata 18 százalék, a kamatfolyosó felső széle pedig 25 százalék, ami költségessé teszi a forint elleni short pozíciók felvételét. A forintban elérhető magas kamat a stabilizálódó gazdasági környezet mellett arra késztetheti a befektetőket, hogy egyre nagyobb mértékben döntsenek a forintban való befektetés mellett, hiszen

ennek hozama jóval meghaladja az euróban vagy dollárban elérhető kockázatmentes hozamok szintjét.

A befektetők korábban tarthattak az árfolyamkockázattól, ez azonban egyre inkább mérséklődik, így a forinteszközök iránti kereslet növekszik. Miután a tavalyi nagy forintgyengülés jórészt a háború kezdetén jelentkező nagyfokú bizonytalanságnak, a megugró energiaáraknak és az uniós források bizonytalanságának volt köszönhető, reális várakozás lehet, hogy ezek a tényezők teljesen kiárazódnak, és az árfolyam visszatérhet a tavaly február vége előtti szintekre, amikor a forint tartósan a 350 és 370 közötti sávban tartózkodott az euróhoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!