A januárban látott szép forinterősödést a hét elején megzavarta egy komolyabb visszaesés, fel is merült, hogy megtörhet-e a frissen indult emelkedő trend. Csütörtökön aztán a délelőtti órákban nagy ugrás következett az árfolyamban: míg reggel még 392 forintot kellett adni egy euróért, addig délután már csak 386-ot, és azóta 384-es árfolyamot is láthattunk.

Mérséklődött az import

Az erősödést a KSH által csütörtök délelőtt közzétett decemberi külkereskedelmi termékforgalom adat váltotta ki, amely sokkal kedvezőbb lett az előző hónapokhoz képest.

A termék-külkereskedelmi hiány ugyanis 154 millió euróra csökkent a július és november között jellemző havi 750-1500 millió euró közti szintről.

A korábbi hónapok szokatlanul magas hiányát főként az elszálló gázár és az ársapka miatti magas olajimport okozhatta. Decemberben azonban már erősen zuhant a gázár, és vélhetően a vásárolt mennyiség is kisebb volt, miután a tárolók feltöltése még korábban lezajlott, és a fogyasztás is csökkent a korábbi évek adataihoz képest. A benzin és gázolaj ársapkájának december eleji kivezetése pedig visszafogta a korábbi, szokatlanul magas üzemanyagfogyasztást.

Tartós egyensúly, vonzó forintkamat

Az európai mértékadó gázár idén tovább csökkent, így jó esély van arra, hogy ismét viszonylag kiegyensúlyozott lesz a külkereskedelmi termékforgalom mérlege, és a folyamat immár tartós is lehet, kedvező esetben a mérleg már pozitív is lehet, ahogy ez a korábbi években megszokott volt. Ez pedig kiegyensúlyozza a forint piacát, ugyanakkor

a jelenlegi magas kamatok vonzóvá teszik a forintban való befektetést, ami a hazai valuta erősödésének irányában hat.

A jó adatra a piac tehát kedvezően reagált, a következő napok-hetek fogják megmutatni, hogy a hatás tartós lesz-e, ehhez a befektetői bizalomnak tartósan meg kell növekednie. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!