A folyó fizetési mérleg negyedik negyedévi alakulásáról szóló MNB-jelentés közzététele után gyengült a forint, majd újra erősödésbe váltott. Az euró jegyzése 247,10/30 forinton nyitott a bankközin, később 247,60-ig drágult, de fél tíz tájban már 246,85-247,10 forinton állt. A makroadatsor vegyesre sikeredett, ugyanis bár a hiány a vártnál nagyobb lett, kedvező fejleményt jelent, hogy a deficit háromnegyedét fedezték a közvetlen külföldi befektetések (FDI). Kolba Miklós, az ING Bank üzletkötője szerint a hazai fizetőeszköznek nem az FDI-adat, hanem - szokás szerint - a régiós fejlemények adtak támaszt. Ezen belül főként a lengyel deviza erősödése a meghatározó: az euró kurzusa 4,10 zlotyról rövid idő alatt 4,0850-ig süllyedt, miközben a cseh korona is feljebb kúszott. Idehaza a bankközi piac forgalma élénkebb a tegnapinál, de az átlagos szintet nem haladja meg - vélekedett a szakember. Úgy véli, rövid távon az euróárfolyam tetejét a 248,50, alját a 246,50-es szint jelentheti, persze csak ha nem indul be igen jelentős erősödés a régióban. Kissé távolabbra tekintve viszont ha 246 alá kerül az árfolyam, megindulhat a profitrealizálás, ami nem engedi tovább erősödni a forintot - tette hozzá a trader. Az amerikai fizetőeszköz erősödött az euróhoz képest - ez, valamint a forint euróhoz viszonyított drágulása nagyjából kiegyenlítette egymást, így a dollár egysége továbbra is 191 körül áll. A svájci frank kurzusa 159,50 környékén mozog.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!