Forinterősödés az államháztartási adat előtt

Az amerikai makroadat nyomán bekövetkezett dollágyengülés erősítőleg hatott a forint kurzusára. Hamarosan megjelenik az első négyhavi, részletes államháztartási beszámoló, ami szintén hathat a hazai fizetőeszközre.
Ádám Viktor, 2005. május 18. szerda, 15:08
Fotó:

A május 6-án közzétett előzetes adatok szerint jobb lett a PM által vártnál az államháztartás első négyhavi hiánya: a deficit a prognosztizált 729,2 milliárd helyett „csak” 710 milliárd forint lett, ami az éves előirányzat 69,4 százaléka. A tárca hamarosan - délután négy órakor - közzéteszi a részletes beszámolót.


Szakértők szerint amennyiben a várakozásoknál jóval rosszabb számokkal rukkol elő a PM, könnyen előfordulhat, hogy jelentősen felerősödnek a magyar szuverén adósság esetleges leminősítése miatti félelmek. Ez a forint további gyengülését hozhatja, de egy negatív tartalmú hír az eddigi kamatvárakozásokat is felülírhatja, azaz tovább csökkentheti azokat. A piac jelenleg 25 bázispontos csökkentést valószínűsít.


Visszatérve a forinthoz: a vártnál kedvezőbb amerikai maginflációs adat a dollár euróhoz viszonyított gyengülését hozta. Az amerikai fizetőeszköz idehaza is olcsóbb lett, ami kihatott az euró pozíciójára is: a zöldhasú egysége a korábbi 200 forint körüli szintről 199 környékére, az euró pedig 252 alá süllyedt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK