Az euró/forint árfolyama a régiós hírek - egy újabb cseh kamatcsökkentés kilátásba helyezése, az ukrán államcsőd egyre nagyobb valószínűsége, valamint a lengyel költségvetés deficitjének korábbinál nagyobb mértékű, s az ország megítélését is kockára tevő növekedése -, és a globális kockázatvállalási kedv mérséklődése miatt a múlt hét végére hirtelen elszakadt a 265-ös szintektől, egészen 271-ig emelkedett.

Ezt a tendenciát fordította meg hétfőn az MNB várakozásoknak megfelelő 50 bázispontos kamatcsökkentésről szóló döntése, s a forint euróval szembeni erősödését ezúttal a nemzetközi hangulat is segítette. A hazai deviza eurójegyzése már hétfő reggel 268 közelébe csökkent, majd a kamatdöntést követően tovább mérséklődött, egészen 267-ig. Késő délutánra a jegyzés 267,50 körül stabilizálódott, a dollárért 170,5 forintot, a svájci frankért 176,60 forintot kértek.

A forinttal párhuzamosan a zloty is új erőre kapott, s bár a cseh korona ismét lemaradt a régió mögött, a dollár euróval szembeni gyengülése (az euró/dollár jegyzése újra megközelítette az 1,50-es határt) további munícióval szolgálhat a régiós devizapiaci rallyhoz. Sörös Csaba, a Takarékbank devizapiaci elemzője a hét első felében a 265-268-as sávba várja az euró/forint árfolyamát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!