Két hullámban, visszafogott forgalom és alacsony likviditás közepette gyengült a hét első kereskedési napján a forint. A háttérben ezúttal alapvetően nem a dollár erősödése állt, hiszen az euróhoz viszonyított keresztárfolyam jobbára 1,27 körül alakult, délután fél öt tájban 1,2682-nél járt.

Ugyanekkor az euró napi csúcsán, 282,95 forinton cserélt gazdát, a dollár egysége 223,00, a svájci franké pedig 214,60 forinton forgott - tájékoztatott Földi Balázs, a Commerzbank üzletkötője.

Hozzátette: a forint nem volt egyedül a gyengülésben, esett a lengyel deviza is, az euró zlotyjegyzése átvitte a 4-es szintet.

A délutáni forintgyengülést Földi a várakozásoknak megfelelő, az alaprátát 5,25 százalékon tartó kamatdöntés után ismertetett jegybanki makroprognózissal magyarázta. Bár az infláció gyorsulásának veszélye kamatemelési lehetőséget is jelent, a költségvetési deficittel és a GDP-vel kapcsolatos MNB-várakozás elbizonytalanította a piacokat.

A forint esése a megemelt deficitprognózisnak, valamint a jegybankelnök azon kijelentésének volt betudható, amely szerint a magyar kockázati prémium az utóbbi időben sem csökkent szignifikánsan - kommentálta az eseményeket a Takarékbank elemzése is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!