Bár egyelőre kevés részlet ismeretes arról, hogy a Matolcsy György vezette MNB milyen módon tartaná távol a külföldi, Magyarországon érdemi hitelezési tevékenységet nem folytató külföldi bankokat a kéthetes jegybanki instrumentumtól, a Morgan Stanley elemzője attól tart, hogy ez hozzájárulhat a forint gyenge kilátásaihoz.

Pasquale Diana a befektetési bank pénteken publikált régiós jelentésében hozzáteszi: sok befektető alábecsülheti a (monetáris) politikai mix kockázatait. Az elemzés szerint a korlátozással érintett bankok számára több lehetőség is nyitva áll, hogy helyet találjanak a kéthetes MNB-kötvényekből kivonandó pénzeknek. Egyrészt vásárolhatnak rövid lejáratú államkötvényeket - ezek piaca pozitívan is reagált a tervekre -, másrészt egyszerűen a haza is vihetik, ami a tőkekivonás (deleveraging) felgyorsulását eredményezé. A nem konvencionális politika, az alacsonyabb piaci kamatok, a gyorsabb potenciális tőkekivonás, a további kamatcsökkentési kilátások, valamint a gyenge forint tolerálása mind hozzájárul a Morgan Stanley borús forint-jövőképéhez - a bank továbbra is 320-as év végi euró/forint árfolyamot vár.

A Morgan Stanley nincs egyedül azzal a véleményével, amely szerint forintgyengülés várható: néhány nagybank 310 forintos célárfolyamot adott meg

Visszatérve a Morgan Stanley elemzésére, a dokumentum megjegyzi: szoros a kapcsolat a monetáris és a fiskális politika között, a jegybanki kötvényállomány csökkentésének végső célja, hogy pénzt takarítson meg a költségvetés számára. Május 3-án lát napvilágot az Európai Bizottság tavaszi makroprognózisa, ami jelzést adhat arra vonatkozóan, hogy Magyarország kikerül-e a túlzottdeficit-eljárás alól. A döntés erről júniusban vagy júliusban várható, ami - ahogyan arra Orbán Viktor miniszterelnök is utalt - politikai természetű lesz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!