Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Soha nem látott szintre gyengült október első kereskedési napján az euróval szemben a forint. Volt olyan pillanat hétfőn, amikor a közös európai devizáért 426 forintnál is többet kellett adni a bankközi devizapiacon. Ezzel ismét megerősítést nyert az, ami már több mint egy évtizede jellemzi a magyar fizetőeszköz euróval szembeni árfolyamát: a forint hosszútávú gyengülő trendben van az euróval szemben és mindaddig, amíg ellentétes irányú jelzés nem érkezik, folyamatosan - kisebb nagyobb szünetekkel - egyre gyengébb forintra kell felkészülni.

Szerdán is esett a forint. Délutánra 425 forint fölé emelkedett az euró ára, egyre közelebb került a hétfőn felállított történelmi mélyponthoz.

 

Kitört a sávból az euró/forint
Kitört a sávból az euró/forint
Kép: Napi.hu, stooq.com

Az elmúlt héten tapasztalt forintgyengülési hullám - amely azután indul, hogy az MNB bejelentette, véget értek a kamatemelések - technikai jelentőségét az adja, hogy ezzel az euró/forint kurzus kitörni látszik egy olyan sávozó mozgásból, amelyet három hónap alatt épített ki .

Ennek a sávnak a szélei nagyjából 394 és 415 forint között helyezkedtek el, egy ilyen alakzatból történő kitörést követően az árfolyamtól elvárható mozgás a sávszélességével megegyező nagyságú. Azaz, ha a kitörés érvényes, azaz nem esik vissza az árfolyam a sávon belülre, akkor az alakzatból számított célárfolyam 436 forint magasságában mutat.

De még ha egy korrekció folyamán a forintnak sikerülne is visszaerősödnie és az árfolyam le tudná törni a most már támaszként szolgáló, a sáv korábbi tetejét jelentő 414, illetve 411 forintos (ez utóbbi záróárból számított) szintet, akkor sem lehetne igazán megnyugodni.

Az ilyen jellegű mozgások jellemzője ugyanis, hogy azokból sokkal gyakoribb a korai kitörés semmint a fals kitörés. Ebből az következik, még ebben az esetben is arra kell felkészülni, hogy az árfolyam később inkább felfelé fog elmozdulni.

A hétfőn 426 forint felett beállított új árfolyamcsúcsnak technikai szempontból más jelentősége is van. Ezzel ugyanis a korábbi 369 forintnál lévő támaszról vagy bázispontról 387 forintra emelkedett az a szint, amely a hosszútávú trend szempontjából jelentőséggel bír. Mostantól ezen támaszszint alá kellene beerősödnie a forintnak ahhoz, hogy a hosszútávú forint gyengülő trend megfordulásáról lehessen beszélni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!