BUX
36940

Forintgyengülést vár az OTP - 270 feletti kurzus jöhet

Jelentősnek látja rövidtávon a forintgyengülés kockázatát az OTP, a bank elemzői szerint a következő három hónapban 265 és 270 között alakulhat az árfolyam.

Kovács Balázs, 2006. március 31. péntek, 10:21

A bank elemzése szerint kicsi az esélye annak, hogy a forint rövidtávon visszaerősödjön a korábbi szintekre, inkább gyengülés valószínűsíthető. A következő 1-2 hónapban nem zárják ki a 270 feletti euróárfolyamot sem.

A rövidtávú bizonytalanság a választások és a kampányígéretek mellett az első negyedévben átmenetileg visszaszoruló devizahitel-felvételnek tudható be. A szakértők szerint a jegybank számára a kritikus árfolyamszint 272-275 környekére tolódott, ezen szint alatt nem valószínű, hogy komolyabb kamatemelés következne.

Mindemellett nem valószínű, hogy a költségvetési reform a választások után azonnal megvalósul, ezzel szemben az ígéretek egy részének teljesítése tovább ronthatja a költségvetés helyzetét.

Hosszabb távon már jóval kedvezőbb a kép, a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödhet, az elemzés 6 hónapra 260, 12 hónapra 255 körüli árfolyamot valószínűsít. Az elemzés hangsúlyozza, hogy a jelenlegi "kegyelmi allapot" a választások végéig tarthat, azután a kormánynak el kell készítenie a konvergencia-programot.