Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három és fél évre nem látott csúcsra emelkedett a forint erősödésében bízók aránya a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank közös felmérésében, amelyet régióval foglalkozó elemzők és portfólió menedzserek és pénzügyi szakértők megkérdezésével készítenek. A 61 megkérdezett szakember nettó 13 százaléka várja azt, hogy a magyar fizetőeszköz árfolyama fél éves időtávon erősödni fog az euróval szemben, ennél magasabbat utoljára 2011 augusztusában mértek, akkor nettó 18 százalékos volt a forinterősödést várók aránya.

A márciusban még nettó 13 százalék volt azok aránya, akik inkább a forint gyengülését várták. A javulás a magyar deviza megítélésében november óta hónapról hónapban tetten érhető, akkor még nettó 44 százalék várt forintgyengülést, ez - bár a felmérés nem említi - valószínűleg a devizahitelek forintosításával kapcsolatos félelmeknek volt köszönhető. A hangulati felmérésekkel ellentétben ez a felmérés az elmúlt években nem kontraindikátorként működött, hanem sokszor előrejelző szerepet töltött be, így a forint jó megítélése ez alapján kedvező jelnek tekinthető a további várható teljesítmény szempontjából.

Nagyot javultak a magyar gazdaság kilátásai is a szereplők szerint. 21,8 százalékponttal nettó 47,9 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint a magyar gazdaság helyzete javul a jövőben. Ezzel a nagy ugrással a magyar gazdaság kilátásainak megítélése nagyjából a régiós átlagra ugrott fel, hasonló mértékben javult a cseh gazdaság megítélése is, náluk azonban ezzel az emelkedéssel már nettó 68 százalék optimista a jövőt illetően.

Persze azt, hogy ennyien várnak javulást annak is köszönhető, hogy van honnan. A megkérdezettek nettó 4 százaléka szerint még mindig rossznak tekinthető a gazdaság aktuális állapota, ez négy százalékponttal jobb eredmény, mint egy hónappal ezelőtt. Ezzel Magyarország valamivel jobb pontszámot tudhat magáénak, mint a régiós átlag, amit most rettentően lehúz a török és a horvát gazdaság megítélése.

A magyar részvénypiaccal kapcsolatban a nagy emelkedést követően jelentősen enyhült a kirobbanó optimizmus. Akkor elképesztően sokan várták azt, hogy a BUX index értéke emelkedni fog fél éves időtávon. A felmérés bull/bear hányadosa 14 fölé nőtt, aminél magasabbat csak egyszer mértek az elmúlt hét és fél évben. Most ez a mérőszám 7 közelébe süllyedt, ami még mindig magasnak tekinthető.

Meg kell jegyezni, hogy a felmérésnek ez a része az elmúlt években kontraindikátorként működött, azonban az egy hónappal ezelőtti nagy optimizmust nagy árfolyam emelkedés is követte.

Nagy fordulat történt a magyar hozamokkal kapcsolatos hozzáállásban is. Az elmúlt években jellemző volt a felmérésben, hogy a magyar rövidebb hozamoknál csökkenést, a hosszabb hozamoknál viszont emelkedést várt a piac. Most azonban ez a tendencia megfordult, s immár a hosszabb hozamok tekintetében is a csökkenésre tippel a piaci szereplők többsége.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!