Délelőtt 9 óra után 248,53 forintos szinten állt az euró jegyzése, kora reggel 249,15-ön tetőzött az árfolyam, míg a dollár 188 felett járt. Mindez a hazai fizetőeszköz jelentős gyengülését jelelenti, hiszen tegnap este még 245,92 forinton állt az euró kurzusa. Kolba Miklós, az ING Bank üzletkötője szerint az esés a tegnapi dollárvásárlások gyengítő hatásával, illetve az éjszaka, az indirekt piacon megvalósított, a BÉT-en jelentős súllyal szereplő részvények külföldi eladásához kapcsolódó tranzakcval magyarázható, ezek keretében ugyanis nagy tételben adtak el forintot. Ez az egész régiót lehúzta, a zloty és a cseh korona is gyengült. Kolba hozzátette: a nap során némi korrekció várható.

 

A Hamilton Rt. kereskedője inkább a politikai, gazdaságpolitikai aggodalmakban látja az esés okát. Buró Szilárd úgy véli, hogy a kormányfő és az MNB-elnök között tegnap lezajlott, a forintot és a jegybanki kamatot érintő újabb csörte mellett a pénzügyminiszter pozíciójával kapcsolatos kérdések is a hazai fizetőeszköz süllyedésének irányába hatnak. A kereskedő emlékeztetett rá: bár Gyurcsány Ferenc a sajtóban megjelent találgatásokra reagálva kiállt Draskovics Tibor mellett, a piac nem hisz a miniszterelnöknek, s úgy látja, megismétlődhet a tavalyi forgatókönyv, ami az akkori PM-vezér, László Csaba távozásához vezetett, miután a prognosztizáltnál jóval rosszabbak lettek az államháztartási adatok.

A forint jegyzésével kapcsolatos piaci hangulat átlendült a holtponton, eddig ugyanis a derűlátás uralkodott, bármi is történt, azt pozitívan értékelték, elsősorban persze a magas kamatkülönbözet miatt. A szakember úgy véli, már elkezdődött az újabb kamatcsökkentés beárazása. Az államkötvény-piacon profitrealizálási hullám indulhat meg, ami a hozamok emelkedése mellett a forint további gyengülését eredményezheti. Buró Szilárd szerint a 250-es euróárfolyam kulcsszint lehet, s kérdés, hogy ott megjelennek-e majd a forintvevők. A Hamilton kereskedője jelezte: számára a 253 forintos euróárfolyam sem lenne meglepő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!