A múlt héten az euró látványos értékvesztése ellenére a feltörekvő devizákkal együtt a forint is jól tartotta magát, miközben a tőzsdei hüvelykujjszabály szerint ha az euró/dollár esik, akkor a feltörekvő devizák is gyengülni szoktak. Az euró/forint árfolyama jelenleg egy sávban mozog, nagyjából 287 és 293 forint között, de az egyre szűkülő sávból előbb-utóbb ki szokott lépni az árfolyam. A forint árfolyama a 200 napos mozgóátlagot kóstolgatja egy ideje a közös deviza ellenében, ami valamivel 289 forint felett húzódik, és amit legutóbb 2011 augusztusában érintett még 270-es árfolyamnál.

Saághy Pál, az Equilor deviza-üzletkötője szerint a jelenlegi sáv széleit két Fibonacci-szint jelöli ki. A 261,70 és a 324 forint közötti mozgás 61,8-as szintje 285,50, eddig tudott erősödni február 21-én az árfolyam. A felső széle pedig ugyanennek az 50 százalékos Fibonacci-szintje 293 forintnál. Az Equilor üzletkötője szerint jöhet még további forinterősödés, de csak egy "tisztességes" korrekció után. Ez a korrekció akár a 300-as árfolyam érintését is jelentheti, ami a korábbi 317−324-es nem teljesen szabályos dupla csúcs nyakvonala. Fundamentális oldalról egyrészt az EU/IMF-megállapodás csúszása, az ezzel kapcsolatos bizonytalankodás ágyazhat meg a korrekciónak. Saághy szerint végül lesz majd megegyezés, éppen ez válthatja ki a korrekció utáni forinterősödést, amit az igen vonzó magas reálkamat és a tartósan pozitív külkereskedelmi mérleg is támogat.

Határozott véleménye van a forint várható mozgásáról Kolba Miklósnak, az ING devizapiaci üzletágvezetőjének is. Az euró/forintnak 287,50 lehet az alja, esetleg még 287-ig lemehet, de ennél alacsonyabb árfolyam jelenleg csak kivételesen és rövid időre képzelhető el − mondta a Napi Gazdaság kérdésére. Nemcsak lefelé korlátos ugyanakkor a mozgás, a devizapár fölfelé is csak 292,50-ig mehet a szakértő szerint, így ebben a 287,50−292,50-es sávban ingadozhat a keresztpár a közeljövőben, az euró/dollár mozgása, illetve a nemzetközi piaci hangulat függvényében. A korrekció már a múltkori gyengüléssel (február közepén) 294−295 magasságában megvolt, a szakértő szerint az elmúlt két hónap jelentős erősödése ellenére sincs szükség jelentősebb, 300-as szinten tetőző felfelé körre.

Ki is estünk a világ fókuszából, ami egyben azzal is jár, hogy alacsony a forgalom. Ha nagyobb üzletkötések előfordultak az utóbbi időben azok inkább stop lossok voltak: régebbi forinteladási pozíciókat likvidáltak, illetve csökkentettek nagyobb szereplők az egyre erősödő forintot látva. Kolba szerint van még euró/forint long pozíció a piacon, néha veszegetnek is a szereplők, de keveset, a korábbi több tíz milliós tételek helyett legfeljebb csak tízmilliókat, ami nem nagyon tudja érdemben befolyásolni az árfolyamot, nincs igazi látszatja a piacon. A forint gyengülésére nyitott pozíciók méretében így nincs nagyon változás, és ezeket a szereplők jellemzően próbálják tartani.

Földi Balázs, a Commerzbank treasury üzletágának vezetője szerint kicsit előreszaladt a piac, nagyon kockázatos ugyanis, amit a kormány kommunikál, hogy akár ki is tudnánk húzni IMF-hitel nélkül, illetve inkább a piacról vonnánk be forrást, s ezek a veszélyek még nem látszanak a forintárfolyamon. Hiába csökkentek az elmúlt két hónapban a hozamok, a jelenlegi kamatszinttel még mindig fenntarthatatlan az ország finanszírozása, így a piaci finanszírozás nem megoldható, nem lehet megúszni az IMF-megállapodást. Érdekes módon a kamatpiac jobban árazza az ezzel kapcsolatos bizonytalanságot, a devizapiacon viszont alig van ennek nyoma, a forint nagyon erős.

Földi úgy véli, hogy az euró árfolyama nem tud a közeljövőben 286 alá süllyedni, sokkal valószínűbb a fölfelé elmozdulás a 293−295-ös szintig. Egy 300-as árfolyam ugyanakkor csak szélsőséges esetben jöhet képbe, amennyiben az európai piaci hangulat is elromlik és a magyar kockázatok árazása is elindul. Jelenleg Európában is nagyon pozitív a hangulat, de ez csak átmeneti, előbb-utóbb el fog romlani − véli a Commerzbank szakértője.