BUX
37970

Forintzuhanásra felkészülni?

Bár a Fitch nem lépett pénteken, a Raiffeisen szerint a következő hónapokban javulhat Magyarország besorolása. Ennek ellenére az elemzők inkább forintgyengülést várnak.

portfolio.hu, 2014. június 10. kedd, 21:26

A Fitch pénteken publikált felülvizsgálata nem hozott javulást Magyarország besorolásában és a kilátásokon sem javított a hitelminősítő. Viszont a Raiffeisen elemzői szerint a következő hónapokban várható Magyarország besorolásának javítása a kedvezőbb gazdasági környezetnek és a költségvetési kilátásoknak köszönhetően.

Ennek ellenére nem látnak a forintban jelentős felértékelődési potenciált az elemzők a jelenlegi, valamivel 300 feletti szintekről az euróval szemben. Sőt, inkább gyengülés jöhet a következő hónapokban, ami mögött azon aggodalmak állhatnak, hogy a kormányzat a forint gyengítésével akarja támogatni a gazdasági növekedést. Eközben az EKB döntése a monetáris lazításról további teret adhat a magyar központi banknak kamatvágásokhoz, az alacsony infláció és a stabil forint szintén támogatja a kamatvágásokat. Mindezek eredményeként a jelenlegi környezet a forintot támogatja, a forintgyengülés így csak később jöhet - áll a Raiffeisen elemzésében.