Forráskút mellett fúr a Mol Nyrt.

Kutatófúrást végez a Mol Nyrt. a Csongrád megyei Forráskút közelében, a kút végmélysége 2950 méter lesz - közölte Székely Szabó Tamás, a Mol-csoport kútmunkálati menedzsment vezetője pénteken a helyszínen.
MTI-Eco, 2015. július 3. péntek, 17:59
Fotó: Reuters

A Szeged-medence Nyugat koncessziós területen végzett fúrás célja, hogy növekedjen a belföldön kitermelt kőolaj és földgáz mennyisége, és ezzel együtt az energiaellátás biztonsága. A szakember elmondta, a Forráskút dél 1-es jelű kútnál a fúrás 2542 méternél tart, ezzel elérték az első célobjektumot, egy miocén kori mészmárga réteget, amely alatt pedig egy másik célzóna, a triász korból származó dolomit réteg húzódik. A felsőben az előzetes felmérések alapján kőolaj, alatta pedig földgáz lehet.

A térségben az 1970-es évek közepétől kutattak eredményesen szénhidrogének után. Ezek a munkálatok tíz év után befejeződtek. A jelenlegi kutatás során a terület további szénhidrogén- potenciálját vizsgálják.

A korábbi adatok és a területen a közelmúltban elvégzett háromdimenziós szeizmikus felmérés alapján elkészült a terület új geológiai modellje, amelyen kitűzték azokat a pontokat, ahol érdemes kutatófúrásokat végezni. Ezek közül az első a most készülő kút, amelyet jövőre egy hasonló követ - közölte a Mol-csoport munkatársa.

A kutat június eleje óta egy 250 tonnás dízel-elektromos berendezéssel mélyítik, az egyre szűkülő furatok falát pedig béléscsővel és cementezéssel biztosítják. Az elért rétegekből folyamatosan mintákat vesznek, amelyeket elemezve eldöntik, rejtőzik-e ott szénhidrogén.

A csaknem három kilométeres végmélységet várhatóan egy hónap múlva érik el, ekkor kezdődhet el az ígéretes zónák tesztelése, hogy valóban képesek-e olaj vagy gáz kitermelésére - mondta Székely Szabó Tamás.

A község közelében az elmúlt évtizedekben egy tucatnyi kutat fúrtak, közülük többnél is szénhidrogént találtak. Néhány olajipari szempontból meddő lett, de a feltörő termálvizet a mezőgazdaság hasznosítja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.07.03 21:25

mi ebben a hír?

minden hónapban van valahol az országban szénhidrogén fúrás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.07.03 20:51

...mi lenne ,ha találnánk egy csomó olajat-gázt,és mind a fidesz kezébe kerülne ...,megtámadna a nato ..???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html