Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az 1933-ban alapított lottóvállalat egyike azoknak a ritka állami tulajdonú cégeknek, amelynek jó a pénzügyi helyzete. A neve nagyon is ismerős a franciáknak, akik csak tavaly 16 milliárd eurót költöttek el szerencsejátékokra.

Az állam a vállalat tőkéjének legfeljebb 52 százalékát viszi tőzsdére, és 20 százalékos tulajdoni hányadot tart meg. A részvények jegyzése csütörtökön kezdődött el 16,50 és 19,90 eurós ársávban, a tőzsdei kereskedés első napja pedig november 21. lesz - írta az MTI.

Az állam az AFP hírügynökség becslése szerint 1,6 és 1,9 milliárd euró bevételhez jut a részleges privatizáció eredményeként, ezt az összeget az innovációs és ipari alap feltöltésére fordítja.

Stéphane Pallez, az FDJ elnök-vezérigazgatója szerint a részvénykibocsátás jó lehetőség arra, hogy egy könnyű termékkel újra érdeklődést váltsanak ki a tőzsde iránt. Bruno Le Maire pénzügyminiszter azt ígérte, hogy a részvények legalább egyharmadát magánszemélyek jegyezhetik le.

A kisbefektetők meggyőzésének érdekében több kedvezményt is nyújtanak: a végleges kibocsátási árhoz képest 2 százalékkal olcsóbban vehetik meg a részvényeket, és minden tíz részvény után ingyen kapnak egyet, ha vállalják, hogy legalább 18 hónapig nem adják el azokat.

A kedvezmények dacára nem garantált az automatikus siker, ugyanis a kisbefektetők jártak a legrosszabbul a 2008-ban kezdődött pénzügyi és gazdasági világválságban. Sokak emlékezetében élénken él még az EDF és a France Télécom elrettentő példája: az Électricité de France (EdF) francia állami energiaszolgáltató konszern 2005-ben, a telekommunikációs szolgáltatásokat nyújtó France Télécom pedig 1997-ben lépett tőzsdére, és részvényeik árfolyama jelenleg sem éri el a kibocsátási árat.

A részleges privatizáció után a francia állam költségvetése továbbra is 3,5 milliárd eurót kasszíroz a lottóvállalattól adóbevételek és társadalombiztosítási járulékok formájában. Emellett évente 380 millió eurót fizet az FDJ azért, hogy 25 évig monopóliuma legyen a lottójátékok és sportfogadások szervezésére és értékesítésére saját lottózóiban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!