BUX
39138

Frankfurt és Párizs feljebb, London lejjebb

A vezető nyugat-európai részvényindexek között a frankfurti és a párizsi szép nyereséggel zárt, szemben délnek tartó londoni mutatóval.

Ádám Viktor, 2006. április 20. csütörtök, 18:52

A Footsie-t a bányaipari cégek papírjai húzták vissza, alapvetően az árupiacon bekövetkezett áreséseknek betudhatóan. A legnagyobb brit gáz- és áramszolgáltató, Centrica részvényei kismértékben drágultak, miután a Gazprom vezérigazgatója közölte: ha az EU "túlpolitizál" egy tisztán gazdasági kérdést - mármint az orosz cég nyugat-európai terjeszkedését -, akkor a társaság könnyen az új piaci lehetőségek, elsősorban Kína és Észak-Amerika felé fordulhat a gázeladásokkal. Mindez annyiban érinti a brit piacot, hogy sajtóhírek szerint a londoni kormány a versenyszabályok módosításával akarja meghiúsítani, hogy a Centrica a Gazprom kezébe kerüljön.
A technológiai részvények Európa-szerte jól szerepeltek, a szektornak itt is a Nokia adott lendületet. Frankfurtban az átlag feletti ütemben erősödtek a VW és a BMW papírjai, miközben a vesztesek szűk táborában a legnagyobb veszteséget a Schering gyógyszergyártó részvényei szenvedték el.