Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A frankfurti DAX-index 0,36 százalékos mínuszban, míg a londoni FTSE-100 mutató 0,05 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,28 százalékos, a milánói FTSE MIB 1,21 százalékos, a madridi IBEX pedig 0,67 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,07 százalékos, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,10 százalékkal csökkent, de az euróövezeti EuroStoxx50 0,19 százalékkal emelkedett.

A BP brit olajipari vállalat az utóbbi két hónap legjobb napját tudhatja maga mögött: árfolyama 6,5 százalékkal emelkedett arra a bejelentésre, hogy 40 százalékkal csökkenti függőségét az olaj- és gázkitermeléstől, és a következő évtizedben növeli befektetéseit a megújuló energiaforrásokba.

A londoni központú Diageo - a világ legnagyobb szeszesital-gyártó konglomerátuma, amelynek termékcsaládjában olyan márkák szerepelnek, mint a Smirnoff, a Johnnie Walker, a Baileys és a Guinness - 5,5 százalékot veszített értékéből, mert a vártnál nagyobb mértékben, 8,4 százalékkal csökkent forgalma a júniussal zárult pénzügyi évében.

A Bayer német vegyipari és gyógyszeripari konszern 9,5 milliárd eurós (11,2 milliárd dolláros) veszteséget könyvelhetett el a második negyedévről, ami jórészt egy 10,9 milliárd dolláros kártérítési megállapodáshoz köthető. A Bayer-részvények árfolyama 2,4 százalékkal csökkent Frankfurtban - adta hírül az MTI.

New York zöldben

Veszteséges nyitás után New Yorkban emelkedésre váltottak a mutatók: a Dow Jones ipari átlag 0,48 százalékos, az S&P 500-as index 0,25 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,02 százalékos pluszban állt az európai tőzsdezárás idején. A hangulatot javítja az amerikai kormányzat új gazdaságösztönző programját övező optimizmus, de az amerikai-kínai feszültségek éleződése, valamint a Ralph Lauren és az AIG vártnál gyengébb gyorsjelentése visszafogta a kockázatvállalási kedvet.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,59 százalékos pluszban, 44,41 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 1,41 százalékos nyereségben, 41,59 dolláron forgott kora este.

Történelmi csúcson az arany

Az arany ára történelmi csúcsra jutott, a legközelebbi határidős jegyzésekben átlépte a 2000 dollárt az unciánkénti ár. A válságok idején biztonságos menedéknek számító nemesfém unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,89 százalékkal, 1994,23 dollárra, az októberi szállítású aranyé pedig 1,31 százalékkal, 2000,50 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1768 dollárt adtak, 0,06 százalékkal erősödött az euró.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!