Az európai tőzsdék többnyire veszteségben végeztek csütörtökön, nem maradt elég erejük a tőzsdéknek megtartani az ECB elnökének a javuló pénzpiaci kondíciókról szóló kijelentése által generált erősödést. Ennek megfelelően Nyugat-Európában vegyes képpel zárult a nap: az FTSE-100 1,1, a CAC-40 1,2 százalékos veszteséget, míg a DAX 0,1 százalékos nyereséget könyvelhetett el. A periféria indexei is veszteségben maradtak, a milánói FTSE MIB 1,22, a madridi IBEX-35 0,5 százalékos mínusszal. A Stoxx Europe 600 0,2 százalékot veszett érétkéből.

A legnagyobb vesztesek között volt az Alcatel -Lucent, amelynek részvényei 4,9 százalékkal estek, miután a negyedik negyedéves rossz eredmények nyomán távozik Ben Verwaayen elnök-vezérigazgató. Ezzel szemben a Vodafone Group 0,9 százalékkal emelkedett, annak ellenére, hogy a vártnál jobban csökkent a cég szolgáltatási bevétele. A Credit Suisse Group részvényei 2,6 százalékkal lettek olcsóbbak annak ellenére, hogy nyereséges negyedik negyedévet zárt. A londoni indexet a luxuscikkeket gyártó Burberry Group 6,5 százalékos zuhanással húzta le, madridban az IBEX-35-nek a Banco Santander 0,2 százalékos nehezéket adott, míg párizsban a CAC-40 esésében a Sanofi 4 százalékos vesztesége volt benne. A gyógyszergyártó a negyedik negyedéves jelentésében 72 százalékos veszteségről jelentett és közölte, hogy az év második feléig nem is számít növekedésre.

Eközben a DAX nyereségében nagy szerepe volt a HeidelbergCement 5,2 százalékos megugrásának, miután 6,5 százalékos bevétel- és 10,9 százalékos üzemi bevételnövekedésről jelentett a negyedik negyedévre.

Bár a piacok elsősorban az ECB és a Bank of England kamatdöntésére figyeltek, a spanyol aukciónak is sikerült befolyásolnia a hangulatot. Bár az ibériai ország a tervezett felett értékesített állampapírokat, a hozamok emelkedtek az előző aukcióhoz képest a politikai bizonytalanságok miatt. Közben a másodpiacon a 10 éves papírok hozama hajszálnyival 5,40 százalékra mérséklődtek a Tradeweb adatai alapján.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!