Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az FTSE-100 0,7, a CAC-40 1,5 százalékos nyereségben, míg a DAX 0,2 százalékos veszteségben fejezte be a pénteki napot. A Stoxx Europe 600 indexe 0,5 százalékos pluszban zárt. Ez azonban az egész heti teljesítményét tekintve november óta nem látott, 2,5 százalékos veszteségre volt elég, amit részben csalódást keltő, a világgazdaság lassulásának rémével fenyegető amerikai és kínai makroadatoknak, részben az IMF friss világgazdasági jelentésének tudhat be. Heti összehasonlításban mindhárom nyugat-európai index teljesítménye elmaradt az előző hetitől: a londoni tőzsde 1,5, a DAX 3,7, a CAC-40 2,1 százalékkal teljesített rosszabbul az előző héthez képest.

A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 1,8, a madridi IBEX 35 1,3 százalékkal szárnyalta túl az előző napi záróértékét.

A bankok segítették az emelkedést Európban: a HSBC Holdings 2,4, A Banca Popolare di Milano Scarl 4,7, a Mediobanca Banca di Credito Finanziario 5,1, az UniCredit 3,6,a BNP Paribas 1,8, a Société Générale 2 százalékot drágult. A sorból a Commerzbank lógott ki, miután a részvényei 2,2 százalékot estek. A bank ugyanis az első negyedévre veszteséget vár a beharangozott elbocsátásokhoz kapcsolódó költségek miatt.

A nap folyamán a bányaipari szektorban bontakozott ki hatalmas rally: az Eurasian Natural Resources, miután Alexander Machkevitch, a cég egyik alapító részvényese közölte, hogy vételi ajánlatot szándékozik tenni a cégre, 27 százalékot ugrott, de a vállalatban 26 százalékos részesedéssel bíró Kazakhmys papírjai is 24 százalékot drágultak.

A szektortárs Anglo American 2,2 százalékkal emelkedett, miután a cég legtöbb nyersanyag kitermelése (egyebek mellett réz, vasérc, gyémánt) nőtt az első negyedévben. Emellett más bányaipari cég is pluszban zárta a hét utolsó napját: a Vedanta Resources 6,1, a Rio Tinto 1,5 százalékos nyereségben zárt. A bányaipari cégek a hét elején nem teljesítettek valami jól a gazdasági növekedési előrejelzések, valamint az arany és ezüst ára miatt.

A frankfurti veszteségekben a Commerzbank mellett még az SAP 3 százalékos esése is benne volt. A szoftveróriás ugyanis 7 százalékos bevételnövekedésről jelentett az első negyedévre, ám ez elmaradt a piaci várakozásoktól.

Ezzel szemben a szintén gyorsjelentő L'Oréal első negyedéves értékesítési eredménye meghaladta az elemzői várakozásokat, amit pénteken 4,3 százalékos árfolyamemelkedéssel díjazott a piac. Párizs nyereségéhez a luxustermékeket gyártó LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton 2,1 százalékos drágulása is hozzájárult - a részvényeket ugyanis a Goldman Sachs a vételre ajánló listájára tette.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!