Frankfurtnak nem ment

A frankfurti tőzsdének nem sült el jól a hét utolsó kereskedelmi napja, miután a vezető nyugat-európai indexek közül egyedüliként a DAX zárt veszteségben.
Szabó Zsuzsanna, 2017. március 10. péntek, 21:16
Fotó: Reuters

A pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,4 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 0,1 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,4 százalék nyereségen állt a kereskedési idő végén - írja az MTI.

A vezető nyugat európai indexek közül egyedül a DAX zárt veszteségben, a mutató 0,1 százalékot gyengült pénteken. A frankfurti index csökkenése a januári német folyó fizetési mérleg többlete 12 havi mélypontra csökkenésének tulajdonítható az MTI szerint.

Londonban az FTSE-100 0,4, Párizsban a CAC-40 0,2 százalékkal emelkedett. A madridi IBEX-35 0,1, a milánói FTSE MIB 0,5 százalékkal erősödött.

A távközlési ágazat részvényeit a British Telekom 4 százalékos erősödése segítette feljebb. A holland Akzo Nobel részvénye 4,5 százalékkal emelkedett az amerikai PGG 22 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatának hatására. A Repsol részvénye közel 3 százalékkal erősödött alaszkai olajtermelésének várható növekedése ismeretében.

Az olaj ára kezdeti emelkedés után tovább csökkent pénteken, miután csütörtökön december óta első alkalommal 50 dollár alá csökkent az amerikai WTI nyersolaj ára. A WTI a héten akár hét százalékot is veszíthet árából, ami öt hónapja a legnagyobb heti árcsökkenése lehet. A nyersolaj világpiaci árát a már kilencedik hete folyamatosan emelkedő amerikai nyersolajkészletek terhelik meg az OPEC hatékony termeléskorlátozása ellenére is.

Az európai kereskedés végén a Brent nyersolaj ára 0,54 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 51,91 dolláron, a WTI pedig 0,47 százalékkal alacsonyabban 49,05 dolláron.

Az arany ára 0,34 százalékkal unciánként 1199,15 dollárra csökkent.

A tengerentúli indexek az amerikai tőzsdezárás előtti utolsó órában nyereségben álltak, a Dow és az S&P-500 0,2, a Nasdaq 0,3 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK