Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 41 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 44 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 23 ponttal kúszhat feljebb a nyitásban.

A befektetők az amerikai munkaügyi minisztérium szeptemberi foglalkoztatottsági jelentésére várnak, mert az abban szereplő adatokból próbálnak következtetni, vajon a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve folytatja-e a kamatcsökkentést. A CME-csoport FedWatch szolgáltatása szerint a piac majdnem 90 százalékos valószínűséget ad annak, hogy a Fed nyíltpiaci bizottsága októberben újabb 25 bázisponttal csökkenti a kamatokat.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt emelkedtek az indexek pénteken, de a hangulat óvatos maradt. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,17 százalékkal 498,05 pontra emelkedett.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,28 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 0,47 százalékos nyereségben zárt, míg a dél-koreai Kospi 0,05 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve. Hongkongban viszont 1,41 százalékos mínuszban, Szingapúrban pedig 0,28 százalékos veszteségben, míg Mumbaiban 0,46 százalékos pluszban állt az irányadó index közép-európai idő szerint nyolc órakor.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedett az ázsiai kereskedésben.

A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,47 százalékos drágulással, 57,96 dolláron, a novemberi szállítású WTI pedig 0,55 százalékos emelkedéssel, 52,74 dolláron forgott közép-európai idő szerint reggel háromnegyed nyolckor.

Csütörtökön vegyesen zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,63 százalékos mínuszban, míg a párizsi CAC-40 index 0,30 százalékos pluszban zárt. Milánóban 0,06 százalékkal nőtt, Madridban viszont 0,11 százalékkal csökkent az irányadó mutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,01 százalékkal emelkedett, az FTSE Eurofirst 300 index viszont 0,04 százalékkal esett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,47 százalékos, az S&P 500-as index 0,80 százalékos a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,12 százalékos pluszban zárta a kereskedést csütörtökön.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!