Pozitív nyitás Budapesten és Európában

London kivételével emelkedéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön az előző napi erős mínuszok után. A BUX index alig változott.
Szabó Dániel, 2019. október 24. csütörtök, 09:46
Fotó: Getty Images

A londoni FTSE-100 mutató 0,02 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,45 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,42 százalékos pluszban indította a kereskedést. Milánóban 0,26 százalékkal, Madridban pedig 0,26 százalékkal emelkedett az irányadó tőzsdemutató nyitáskor - írja az MTI.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2,86 pontos emelkedéssel, 41 848,81 ponton nyitott csütörtökön. A keddi záró értékéhez képest 0,01 százalékkal erősödött.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,24 százalékkal nőtt a nyitásban.

A befektetők kivárásra játszanak az Európai Központi Bank kormányzótanácsának kamatdöntő üléséig. A várakozások szerint az euróövezeti jegybank ezúttal nem módosítja monetáris politikáját. Mario Draghi az EKB elnökeként utolsó sajtótájékoztatóját tartja, tisztségét novembertől Christine Lagarde veszi át.

Piacmozgató hatású lehet az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérése az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok októberi szolgáltatóipari, feldolgozóipari és kompozit-beszerzésimenedzserindexéről, az októberi előzetes adatokat délelőtt teszik közzé.

Az eurót 1,1136 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök délelőtt kilenc órakor, 0,06 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken a kereslet nyomottsága miatti aggodalmakra. A legközelebbi, decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,23 százalékos mínuszban, 61,03 dolláron, míg a WTI 0,48 százalékos veszteségben, 55,70 dolláron forgott kilenc órakor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,12 százalékkal, 1493,85 dollárra süllyedt.

Szerdán vegyesen zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,67 százalékos, a frankfurti DAX-index pedig 0,34 százalékos pluszban, míg a párizsi CAC-40 index 0,07 százalékos mínuszban zárt. Madridban 0,05 százalékkal nőtt, Milánóban viszont 0,60 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,11 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,06 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 szintén 0,06 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK