Zöldbe borult Európa

Emelkedéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön, az új év első kereskedési napján - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. január 2. csütörtök, 18:57
Fotó: Getty Images

A világgazdasági helyzet javulásába vetett befektetői bizakodást újabb kínai gazdaságélénkítő intézkedés támasztotta alá az amerikai-kínai kereskedelmi részmegállapodás január 15-re beharangozott aláírása mellett.

A londoni FTSE-100 mutató 0,79 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,03 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,06 százalékos pluszban zárt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,85 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,87 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 szintén 0,29 százalékkal emelkedett.

New Yorkban mindhárom irányadó tőzsdeindex újabb történelmi csúcsokat állított fel a csütörtöki kereskedés során. Az európai tőzsdezárás után fél órával a Dow Jones ipari átlag 0,69 százalékos, az S&P 500-as index 0,32 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,65 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhe mínuszokba fordult át.

A márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,21 százalékos mínuszban, 65,86 dolláron, a februári szállítású WTI pedig 0,41 százalékos veszteségben, 60,81 dolláron forgott este hat óra körül.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára februári szállításra 0,33 százalékkal, 1528,15 dollárra kúszott fel.

Egy euróért 1,1165 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,40 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK