Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 6 ponttal eshet, míg a frankfurti DAX-30 index 33 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 10 ponttal emelkedhet a nyitásban.

A befektetők kivárásra játszanak az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsának kamatdöntő üléséig. A várakozások szerint az euróövezeti jegybank ezúttal nem módosítja monetáris politikáját. Mario Draghi az ECB elnökeként utolsó sajtótájékoztatóját tartja, tisztségét novembertől Christine Lagarde veszi át.

QP | Quality Placement

Piacmozgató hatású lehet az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérése az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok októberi szolgáltatóipari, feldolgozóipari és kompozit-beszerzésimenedzserindexéről, az októberi előzetes adatokat délelőtt teszik közzé.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt emelkedtek az indexek. A vártnál jobb vállalati gyorsjelentések javították a kockázatvállalási hangulatot, de a befektetőket továbbra is aggasztják az amerikai-kínai kereskedelmi háború hatásai, illetve a brit uniós tagság megszűnését övezető bizonytalanságok.

A dél-koreai jegybank csütörtökön közzétett előzetes adatai azt mutatták, hogy a dél-koreai gazdaság növekedése a vártnál valamivel erősebben lassult, de az export fellendülni látszik. A Jibun Bank és az IHS Markit közös felmérésének adatai szerint októberben az utóbbi három év legerősebb ütemével csökkent a japán feldolgozóipar teljesítménye a globális kereslet visszaesése és kereskedelmi viták hatására.

Mindennek ellenére Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,49 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 0,31 százalékos pluszban zárt. A dél-koreai Kospi 0,32 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,09 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,53 százalékos pluszban állt zárás előtt szűk egy órával. Ugyanekkor Hongkongban 0,65 százalékos pluszban állt az irányadó index.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,33 százalékkal 515,71 pontra nőtt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkent az ázsiai kereskedésben a kereslet nyomottsága miatti aggodalmakra. A legközelebbi, decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,26 százalékos mínuszban, 61,01 dolláron, míg a WTI 0,55 százalékos veszteségben, 55,66 dolláron forgott csütörtök reggel nyolc óra körül.

Szerdán vegyesen zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,67 százalékos, a frankfurti DAX-index pedig 0,34 százalékos pluszban, míg a párizsi CAC-40 index 0,07 százalékos mínuszban zárt. Madridban 0,05 százalékkal nőtt, Milánóban viszont 0,60 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,11 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,06 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 szintén 0,06 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!