Egy héttel ezelőtt dőlt be a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, az FTX. Már akkor tudni lehetett, hogy legalább egymilliárd dollár hiányozhat az ügyfélvagyonból. Arról számolt be a sajtó, hogy az alapító, Sam Bankman-Fried fű alatt az ügyfelek 10 milliárd dollárját forgatta át az Alameda Research nevű kereskedő cégébe. Ennek az összegnek egy része pedig eltűnt. Az FTX csődeljárásról szóló első bírósági dokumentumok közül néhányból kiderült, hogy az összeomlás több mint egymillió hitelezőt érinthet.

Csütörtökön az FTX egy sürgősségi beadványban lényegében a bahamai hatóságokat vádolta meg, hogy a kezelt vagyon nagy részét lefoglalták. A dokumentum szerint Bankman-Fried a főleg kriptókból álló vagyontárgyakat a bahamai kormány őrizetébe adta. Idézik a Vox által szerdán közzétett interjút, amelyben Bankman-Fried komoly megvetést tanúsít a szabályozó hatóságok iránt.

A vádakat az FTX az Egyesült Államok delaware-i csődbíróságához benyújtott beadványában fogalmazta meg. Ebben az indítványban a cég azt állította, hogy az állítólagos magatartás komolyan megkérdőjelezi a bahamai szabályozó hatóságok azon kérelmét, hogy a csődeljárásban felszámolóként ismerjék el őket.

Egy november 13-án, vasárnap történt hackelés kivizsgálásával kapcsolatban Bankman-Fried és [az FTX társalapítója, Gary] Wang rögzített és ellenőrzött szövegekben kijelentették, hogy a bahamai szabályozó hatóságok utasították, hogy az adósok eszközeinek bizonyos, a felszámolás utáni átutalásait Wang úr és Bankman-Fried úr (akik az adósok tudomása szerint mindketten ténylegesen a bahamai hatóságok felügyelete alatt álltak) végezze el, és hogy ezeket az eszközöket a bahamai kormányzat ellenőrzése alatt álló FireBlockokon őrizték – áll a beadványban.

„Az Adósok tehát hitelt érdemlő bizonyítékokkal rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy a bahamai kormány felelős az Adósok rendszereihez való jogosulatlan hozzáférés átvételéért az Adósok digitális eszközeinek megszerzése céljából – ami ezen ügyek megindítása után történt. A JPL-ek kinevezése és a 15. fejezet szerinti ügy elismerése így komolyan megkérdőjelezhető” – folytatódott a bejelentés.

Sam Bankman-Fried nem volt azonnal elérhető a kommentálásra. Az FTX-et képviselő ügyvédi irodák, a Landis Rath & Cobb és a Sullivan & Cromwell nem válaszoltak a megkeresésre. A CNBC nem kapott azonnali választ a Bahama-szigeteki Értékpapírfelügyeletnek küldött e-mailre.

El Salvador paradicsomból kriptopurgatórium lett

El Salvador régóta várt bitcoin-konferenciája, amely 2021-ben került reflektorfénybe, miután a kis ország a világon elsőként fogadta el a kriptovalutát törvényes fizetőeszközként, ezúttal teljes érdektelenségbe fulladt az FTX bedőlése miatt, amely az összes token árfolyamát lerántotta, valamint növelte a bizonytalanságot a piac irányába.

Más kriptovalutákhoz hasonlóan a bitcoin is meredeken esett az év során, mivel az amerikai jegybank kamatemelése és az ultra magas infláció arra késztette a befektetőket, hogy megszabaduljanak a kockázatosabb eszközökről. A világ legnagyobb és legismertebb kriptovalutája az FTX kriptotőzsde látványos összeomlása után tovább zuhant, és a tavaly novemberi, közel 69 000 dolláros történelmi csúcsról most 16 600 dolláros szintre esett – írja a Reuters.

Az Ifinex, a Bitfinex anyavállalata megállapodott abban, hogy együttműködik El Salvador kormányával egy digitális eszköz- és értékpapír-szabályozási keretrendszer létrehozásában. Az országban fontosabbá vált a szigorú szabályozás, mivel az FTX-csődje akár továbbterjedhet a piacon.

El Salvador elnöke, Nayib Bukela így sem tántorodott el attól, hogy a kriptovaluta törvényes fizetőeszköz legyen az amerikai dollár mellett. Hogy jelezze szándékát, hogy kitart a terv mellett, szerda este a Twitteren közölte: „Holnaptól kezdve minden nap veszünk egy bitcoint”.

Kormánya eddig 2381 bitcoint szerzett meg, magánbecslések szerint mintegy 107 millió dollárért.

Mindenkit nyugtatni kell

Bukela próbálkozása, hogy nyugtassa a piaci szereplőket, nem egyedüli: a londoni székhelyű, de egyébként litván Revolut pénzügyi alkalmazás a héten közölte a felhasználókkal, hogy nincs érdemi méretű kitettsége az FTX-szel szemben, de figyelemmel kíséri a helyzetet.

„Ez egy jó emlékeztető arra, hogy a kripto nagyon volatilis: az értéke valóban csökken, ahogyan emelkedik is” – írták egy e-mailben. "Tehát ne feledjük, hogy csak annyit fektessünk be, amennyit megengedhetünk magunknak, hogy elveszítsünk" – tették hozzá.

A nagyon népszerű Revoulut azért is került még rosszabb helyzetbe, mert az FTX vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried tweetelte, hogy a felhasználók fiat valutában is utalhatnak pénzt a tőzsdéje és a fintech alkalmazáson vezetett számlák között. A Revolut szóvivője azonban azt mondta a csőd után, hogy a vállalatnak nincs közvetlen kitettsége az FTX.com vagy a hozzá kapcsolódó kereskedőház, az Alameda Research felé. 

Az FTX múlt heti csődbejelentése megrázta a kriptopiacokat és világszerte felkeltette a szabályozó hatóságok figyelmét. Ez egyben a legújabb ellenszél a fintech cégek számára. A Multicoin Capital kriptobefektetési alap arra figyelmeztette befektetőit, hogy a főként származékos és hitelből finanszírozott kriptotermékekkel foglakozó FTX kriptotőzsde összeomlását számos további vállalkozás bukása követheti, és a kriptoágazatban befektetett vagyon átmenetileg elvesztheti értéke jelentős részét

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!