Stagnálással zártak a vezető amerikai részvényindexek a hétfői rally után, a Dow Jones Ipari Átlag 10 247 ponton, 20 pont emelkedés után újabb éves csúcson, az S&P 500-as index 1093 ponton stagnálással , a Nasdaq Composite 2153 ponton, 3 pont csökkenéssel fejezte be a kereskedést. A felszín alatt rondább volt a kép, az amerikai piacokon minden két emelkedő részvényre jutott három csökkenő, ezt pedig gyengeségként szokták értékelni. Ráadásul az új éves csúcsok ellenére technicista elemzők egész kórusa kongatta meg a vészharangot, ki a Dow Transportation Index gyenge teljesítményére, ki a másodlagos piaci mérőszámok sugallta divergenciára hivatkozva figyelmeztetett (március óta sokadszor), közel már a csúcs. A piac erről egyelőre a jelek szerint nem akar igazán tudomást venni.

Rossz hír pedig volt, az Ambac Financial Group például bejelentette, elképzelhető, hogy az ellene folyó jogi eljárások miatt nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, s ezért akár csődvédelmet is kérhet, ezzel mintegy 23 milliárd dollárnyi lyukat hagyva a pénzügyi rednszerben, elsősorban a jelzálog fedezetű értékpapírokra kibocsátott CDS-ek után. Agyonadott részvényei ma 30 százalékot zuhantak. De más rossz hír is jött a biztosítási szektorból, az MBIA negyedéves vesztesége meghaladta a 700 millió dollárt, részvényei 25 százalékkal értek a nap végén kevesebbet.

A san francisco-i és az atlantai Fed elnöke  - Janet Yellen, Dennis Lockhard, egyikük sem vak optimizmusáról híres - arról tettek közzé tanulmányt, hogy a gyenge gazdasági növekedés nem lesz elegendő ahhoz, hogy a kereskedelmi ingatlanpiacot megmentse és beindítsa a foglalkoztatás növelését, s ezért a recesszió inkább L-alakú lesz. Igaz, hogy ne kelljen a depresszió szót használniuk, az L alsó vonalát enyhén felfelé tartónak képzelik el.

A határozatlanság más piacokon is éreztette hatását, az olaj először drágult később korrigált és 40 centes esés után kicsivel 79 dollár felett zárt, az arany 1101 dollárra kúszott fel. Az euró/dollár keresztárfolyam nap közben 1,5 fölé is felszúrt, de végül a lélektanilag fontos szint alatt állt a nap végén.

Árfolyamok és grafikonok

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!