BUX
41002

Fuldokló brókerek, zuhanó forgalom

A kitartó kánikula és a várost ellepő füst nem csak a moszkvai lakosság egészségére van rendkívül káros hatással, hanem a tőkepiacokra is.

NAPI, 2010. augusztus 10. kedd, 13:14

Drámai mértékben visszaesett Moszkvában a részvény- és kötvénypiaci forgalom, hiszen a brókerek és a befektetési bankárok is igyekeznek elhagyni az orosz fővárost - jelentette a Bloomberg.

Az IFC Metropol befektetési bank szerint az elmúlt öt napban mintegy 25 százalékkal esett vissza a kötvénypiaci forgalom, míg az Otkritie Securities brókercég a Micex és az RTS tőzsdék forgalmának 60 százalékos visszaeséséről számolt be.

A piaci szereplők működése akadozik, a JPMorgan Chase és az Alfa Bank - munkatársaik egészségének védelmére hivatkozva - tegnaptól felfüggesztette a napi jelentések készítését, a Deutsche Bank pedig hazaküldte azon dolgozóit, akikre nincs feltétlenül szükség, illetve távmunkára biztatja bankárait. Az IFC egyik munkatársa azt mondta a hírügynökségnek, hogy jelenleg lehetetlenség Moszkvában dolgozni, sok üzletkötő rövidített munkanapokat tart, míg mások a tervezettnél korábban mentek szabadságra. A második legnagyobb orosz bank, a VTB Capital azt közölte, hogy több moszkvai bankára most Londonból dolgozik.

Van olyan cég is, amely teljes létszámmal működik: a Renessaince Capital például ilyen, ráadásul itt és az Otkritienél is arról számoltak be, hogy többen még túlóráznak is, hiszen van légkondi az irodában. A Citigroup szintén azt közölte, hogy bár a munka- és életfeltételek napról napra romlanak Moszkvában, a gárda áll a vártán.