Augusztus első két hetében közel 700 ezer darabbal 8,8 millióra csökkent az OTP-papírokra vonatkozó amerikai short állomány, ám ennek ellenére az időszak során meredeken, több mint 10 százalékkal zuhant az bankrészvény árfolyama is - ez pedig nem sok jóval kecsegtet a továbbiakra nézve.

A short-zárásoknak (azaz részvényvásárlásoknak) ugyanis, - pláne ekkora mennyiségnél - legalább egy kis támaszt kellett volna nyújtaniuk az árfolyamnak, ám ez nem történt, a kurzus 5600 forinttól 4950 forintig megállás nélkül csúszott lefelé.

Ennek a legvalószínűbb magyarázata az lehet, hogy a short-pozícióknál is nagyobb mértékben zárták az emelkedésben reménykedők long pozícióikat, azaz ők jóval több részvényt adtak el, mint amennyit az esésben reménykedő shortosok profit-realizáló vételei felszívtak.

Persze jó kérdés, hogy ilyen meredek zuhanás esetén miért zárt bárki is shortot, elképzelhető, hogy az anomális hátterében az adatfelvétel napja előtt napvilágra került OTP-gyorsjelentés áll. (Az adatok az augusztus 13-i állapotot tükrözik, azokat ugyanis - hogy ne okozzanak túl nagy piaci zavart - csak két hét késéssel hozzák nyilvánosságra).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!