Furcsa anomália az OTP-piacon

Rengeteg, az OTP emelkedésében hosszú távon hívő befektető szállhatott ki a hónap elején a bankpapírból.
Mezősi Tamás, 2010. augusztus 25. szerda, 13:40
Fotó:

Augusztus első két hetében közel 700 ezer darabbal 8,8 millióra csökkent az OTP-papírokra vonatkozó amerikai short állomány, ám ennek ellenére az időszak során meredeken, több mint 10 százalékkal zuhant az bankrészvény árfolyama is - ez pedig nem sok jóval kecsegtet a továbbiakra nézve.

A short-zárásoknak (azaz részvényvásárlásoknak) ugyanis, - pláne ekkora mennyiségnél - legalább egy kis támaszt kellett volna nyújtaniuk az árfolyamnak, ám ez nem történt, a kurzus 5600 forinttól 4950 forintig megállás nélkül csúszott lefelé.

Ennek a legvalószínűbb magyarázata az lehet, hogy a short-pozícióknál is nagyobb mértékben zárták az emelkedésben reménykedők long pozícióikat, azaz ők jóval több részvényt adtak el, mint amennyit az esésben reménykedő shortosok profit-realizáló vételei felszívtak.

Persze jó kérdés, hogy ilyen meredek zuhanás esetén miért zárt bárki is shortot, elképzelhető, hogy az anomális hátterében az adatfelvétel napja előtt napvilágra került OTP-gyorsjelentés áll. (Az adatok az augusztus 13-i állapotot tükrözik, azokat ugyanis - hogy ne okozzanak túl nagy piaci zavart - csak két hét késéssel hozzák nyilvánosságra).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.08.25 15:30

Augusztus 1 - 10 között a világpiacon emelkedés (és csúcs) volt (EUR/USD , Dow jiones index stb) 10 től meredek esés (még tart sőt a java még.). Az Otp aug 4 én volt a csúcson , azóta esik. Nyilván a magas árak miatt a hó elején a shortosok kiszálltak (nem sejtvén a közelgő zakót). Az OTP követte a trendeket bár 2 munkanappal elöbb kezdett esni, mint úgy általában a nagy globális piac
( aug 5 és aug 9 / 7 és 8 hétvége volt/), szerintem kár erre koncepcióelméletet húzni..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html