A BÉT a közraktárjegy-kereskedelem elindulásával- a bankok által biztosított hitellehetőség mellett új értékesítési csatornát kínál ősztől az árutulajdonosoknak a www.gabonet.hu-n. A három partner együttműködésében egy olyan adatbázis válik mindenki számára elérhetővé a 2007. október 1-én induló www.gabonet.hu oldalon, amely az összes, a Hungária Közraktározási Zrt. által közraktárra vett és értékesítésre szánt gabona minőségi paramétereit, területi elhelyezkedését mutatja. A piacra kerülő áruból egy intelligens keresőrendszer segítségével válogathatnak majd a vevők. A hazai gabonatermelők piacra jutását jelentős mértékben támogatja a megvalósítás előtt álló rendszer azáltal, hogy közvetlen értékesítési kapcsolatot hoz létre akár a bel-, akár a külföldi vevőkkel - fogalmaz a dokumentum. A termelők így termékeikért - a közbeeső kereskedői láncszemek kiiktatása révén - magasabb árat realizálhatnak. Könnyebbé válhat a külföldi vevők bekapcsolódása a tőzsdei kereskedelembe és a piaci szereplők bővülésével az értékesítési lehetőségek is nőnek. A bioenergia ipari felhasználás kereslete másodlagos piacot jelenthet, az árutulajdonosok nemcsak a betakarításkor, hanem a szezon későbbi szakaszában is számíthatnak biztos vevőkre. A bioetanol- és biodízel előállítók számára pedig a konstrukció folyamatos beszállítói hátteret biztosíthat, így nincs szükségük nagy tárolókapacitásra. A közraktározott gabona mennyisége már ma is eléri szezononként a 1,5 - 2,5 millió tonnát. A jelenlegi közraktározott tételek döntő része banki finanszírozás miatt kerül közraktárba, ennek egy jelentős hányada a kidolgozott rendszer alapján szinte automatikusan bekerülhet a tőzsdei közraktárjegy-kereskedelembe. A rendszer lehetővé teszi olyan közraktárjegy értékesítését is, amely hitellel terhelt. Ebben az esetben a tőzsdei ügylet elszámolása során a Keler a vételárból közvetlenül az eladónak hitelt nyújtó banknak utalja át annak követelését. A jelenlegi fejlesztéssel létrejön a közép-európai spot gabonapiac infrastrukturális háttere, ami az átalakuló uniós intervenciós rendszer helyébe léphet - fogalmaz a BÉT közleménye.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!