A globális szinten érzékelhető pesszimizmus a Budapesti Értéktőzsdét sem kerülte el, a pesti parketten pénteken is folytatódott a pozíciók pánikszerű likvidálása, egészen az utolsó pillanatokig.

Az irányadó mutató 13 059,7 pontnál, 9,7 százalékos mínuszban találta meg a gödör alját még a délelőtti órákban, majd innen a hangulat javítását megcélzó bejelentések, valamint a tőzsdei társaságok árfolyam-megőrzést megcélzó sajátrészvény-vásárlásainak hatására kismértékű emelkedésbe kezdett. A délután folyamán a BUX egy 500 pontos sávban mozgott, jelentősen leszűkítve a napi minimuma és maximuma között bejárt több mint 1850 pontos űrt.

A kereskedés utolsó perceiben szinte minden részvényt felkötöttek, arra blazírozva, hogy a hétvége során akár radikális fordulatot is vehet a piaci hangulat - erre azonban vajmi kevés esély mutatkozik. A kereskedés volumene még az elmúlt napok lázas eladási hullámát tekintve is kiemelkedő volt, csak az OTP részvényeit közel 50 milliárd forint értékben jegyezték. A BUX végül 2,9 százalékos csökkenéssel 14 577,7 ponton zárt - ilyen alacsonyan legutóbb 2004 decemberében mozgott a mutató.

A blue chipek közül egyedül az elmúlt napok során rendre felülteljesítő Richter tudott emelkedni, rögtön 9,5 százalékkal 31 645 forintra. Az OTP 3660 forinton nyitott, majd gyorsan zuhant tovább, egészen addig, míg Csányi Sándor bankelnök meg nem nyugtatta némiképp a befektetőket azzal, hogy közölte: a bank eszközeinek minősége nem romlott, az idei évre tervezett 1 milliárd eurót meghaladó profit tartható.

A bejelentés hatására a bankpapír jegyzésének egy pillanatig még a zöld tartományba is sikerült átcsapnia, ám innen rendkívüli sebességgel zuhant vissza, egészen a napi minimumértékét jelentő 3277 forintos árfolyamig, ami 9,9 százalékos veszteséget jelentett. A részvény végül a nap végi felkötések, valamint a bank jelentős mennyiségű sajátrészvény-vásárlásának köszönhetően 3600 forinton fejezte be a kereskedést.

A Mol kereskedését már a nyitás utáni első 10 percben ideiglenesen felfüggesztették ugyan, ám a részvény ezt követően tovább növelte veszteségeit. A jegyzés egészen 10 630 forintig zuhant, majd onnan többszöri próbálkozást követően 11 500 forintig sikerült felrántani, amely még így is 8 százalékos árfolyam-csökkenést jelent.

Bár napközben a Magyar Telekom veszteségei voltak a legnagyobbak a blue chipek között - a részvény 13,8 százalékos mínuszban, 625 forinton forgott napközben - zárásra a veszteségeket 3,7 százalékosra sikerült mérsékelni, így a papír jegyzése 698 forinton zárt.

A kereskedés során szinte minden részvényt kispadra küldtek azt követően, hogy a rendkívüli volatilitás, valamint az eladói nyomás hatására az árfolyamon rendre túllépték a 10 százalékos kilengési határt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!