A Barclays az első bank, amelyre büntetést szabtak ki a londoni aranyár tiltott befolyásolása miatt. Az FCA szerint szabályozási hiányosságokat tártak fel a banknál, amelyek egészen 2004-ig követhetők vissza és 2013-ig fennmaradtak.

A konkrét eset, amely miatt elmarasztalták a Barclayst, 2012-ben történt. Egy nemesfémpiaci kereskedő úgy alakította az arany árát, hogy ne kelljen kifizetnie 3,9 millió dollárt egy ügyfélnek egy opciós aranyügylet keretében.

Tracey McDermott, az FCA igazgatója szerint az eset újabb szégyenfoltja a pénzügyi iparágnak, míg Antony Jenkins, a Barclays vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy átalakulóban van a vállalati kultúra a Barclaysnál, és szigorodnak a szabályaik.

Antony Jenkins sajnálatát fejezte ki, hogy ilyen eset előfordulhatott. Az FCA szerint együttműködő volt a vizsgálat során a Barclays, ezért csökkent 11 millió fonttal (egy font 375 forint) a végső büntetés mértéke.

Londonban öt bank vesz részt az aranyár megállapításában, az HSBC, a Deutsche Bank, a Societe Generale, a Bank of Nova Scotia és a Barclays. A bankok napi két alkalommal összehasonlítják az aranyra érkezett eladási és vételi megbízásaikat, és ebből számolják ki a piaci referenciaértéket, amelyet a további pénzügyi műveleteknél vesznek alapul.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!